Тести на COVID-19 повинні бути доступні та безкоштовні для кожного громадянина. Також існують категорії громадян, яких потрібно тестувати на регулярній та обов'язковій основі. Докорінно неправильно безкоштовно тестувати лише людей з симптомами COVID-19 та контактних осіб. Про це розповів директор Українського інституту аналізу і менеджменту політики Руслан Бортник, пише УНН.

Читайте також: Де та скільки виявили нових інфікованих коронавірусом на Волині

"Я вважаю, що тести на коронавірус взагалі мають бути безкоштовними для всіх бажаючих. Тому що знаю безліч випадків, коли люди не тестуються на коронавірус, а мають вдома одного чи двох людей хворих. Хоча мають симптоми, але кажуть, що немає сенсу витрачати гроші. А у чергах на ПЛР стояти не хочуть. Краще ці гроші на ліки витратити. Тому тестувати потрібно безкоштовно", – підкреслив він.

Також Бортник наполягає на тому, що є категорії людей, яких потрібно тестувати на COVID-19 в обов’язковому та регулярному порядку. Але Україна, на відміну від усіх інших європейських держав, цим нехтує.

"Певні прошарки населення мають тестуватися обов’язково і регулярно. Це медичні працівники, освітяни, поліція. Вони мають регулярно тестуватися на коронавірус, поки у тої чи іншої людини не будуть виявлені антитіла. Якщо, наприклад, антитіла є, то якийсь час цю особу можна не тестувати. Але сьогодні наші лікарі кажуть, що якісне тестування у країні не організоване. Потрібно забезпечити якість, доступність і забезпечити системне тестування для тих людей, які виконують функцію держави", – зазначив експерт.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook