Вчені із семи країн оцінили глобальні зміни клімату за останній рік і констатували, що ситуація є близькою до критичної.

Читайте також: Страшні холод та спека щороку вбивають близько 5 млн людей

Статтю дослідників опубліковано в журналі BioScience, передає Кореспондент.

Напередодні виходу в світ Звіту про зміну клімату Міжнародна група експертів зі зміни клімату (МГЕЗК), в яку входять представники США, Австралії, Великої Британії, Франції, Нідерландів, Бангладеш і Німеччини, опублікувала його оновлення.

Відзначається, що в порівнянні з 2019 роком стався безпрецедентний сплеск стихійних лих, які пов’язані зі зміною клімату, зокрема руйнівних повеней, рекордних хвиль тепла, найсильніших штормів і лісових пожеж.

У квітні цього року вміст вуглекислого газу в земній атмосфері досяг 416 частин на мільйон. Це найвища середньомісячна концентрація за всю історію спостережень.

«З’являється дедалі більше свідчень, що ми на межі чи вже за межею критичних точок у таких важливих елементах земної системи, як коралові рифи, тропічні ліси Амазонки, крижані щити Західної Антарктики і Гренландії», – заявив провідний автор статті, професор екології Вільям Ріппл.

Дослідники закликають радикально скоротити викиди парникових газів (особливо метану), створити стратегічні кліматичні резерви для зберігання вуглецю, ввести плату за користування вуглецем, а також захищати біорізноманіття.

Вчені пов’язують щорічне погіршення кліматичних показників з тим, що людство не припиняє безжально експлуатувати Землю «у звичайному режимі».

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook