Там, де задіяні великі гроші, жодних заповідей нема. Навіть для волинських церковників. Про те, як представники благодійного фонду "Віфанія" Василь та Леонід Панасюки "кинули" на сотні тисяч доларів американця українського походження Віктора Літовченка у ЗМІ писали неодноразово.

Читайте також: Розповіли деталі резонансної справи, у якій лучанин "продавав" посади у Кабміні

З-за океану він із тамтешньою благодійною організацією регулярно надсилав в Україну гуманітарну допомогу. Зокрема і чимало грошей, які мали б піти на побудову реабілітаційного центру та складів у селі Крупа Луцького району. Коли приїхав на Волинь – вжахнувся: гроші просто роздерибанили. Справедливості в українському суді американець шукає роками.

Віктор Літовченко розповідає: уже вісім років не працює в Америці, аби довести правду тут, в Україні. Про те, що волинські благодійники можуть бути такими нечистими на руку, Віктор Літовченко навіть не міг подумати. Допоки не побачив все на власні очі.

Чоловік проживав в американському місті Сіетл, працював там менеджером з еміграційних та соціальних питань, а ще займався благодійністю: регулярно надсилав в Україну гуманітарну допомогу. Тож коли Василь та Леонід Панасюки просили і переконували його допомогти їм у впровадженні благодійних проектів, той відгукнувся.

Як результат – Віктор Літовченко переслав представникам релігійної громади майже 300 тисяч доларів. І свято вірив: кошти спрямовуються на зведення реабілітаційного центру та складів для гуманітарної допомоги. Коли приїхав на Волинь, то не побачив ні центру, ні обіцяних складів. Натомість збудували коробку якогось будинку. Аби привести його до ладу, чоловікові довелося вкласти ще чимало коштів.

"Ніяких ні дозволів, ні проектів не було. Дали 15 тисяч доларів – і вони зліпили з крадених матеріалів якийсь будинок, – коментує благодійник. – А потім кажуть: "Який реабілітаційний центр? Він хотів собі хату будувати". Люди дорогенькі, в 60 років в мене лисого на старість щось з головою трапилося: я кинув сім’ю, своїх дітей троє, онуків, нас 13 в сім’ї, всіх кинув в Сіетлі і приїхав свиней вирощувать".

Втім шокувало чоловіка не лише те, що Василь та Леонід Панасюки привласнили сотні тисяч доларів з благодійних проектів, а й українська система правосуддя. Бо навіть коли суд постановив арештувати шахраїв, ніхто не поспішав виконувати рішення Феміди.

"Ганяли цю справу, вже винесли вирок – 5 років. Вони їм дають змогу піти, і вони цілий рік знаходяться в розшуку, сидять вдома, їх ніхто не забирає. Кажуть: по закону не положено, все. Ну, звичайно, не за так. Це дуже просто вирішується в Америці. Зараз приїде поліція, двері виб’ють, заберуть і посадять, якщо в тебе винесений вирок", – зауважує Віктор Літовченко.

Одначе згодом Верховний Суд України вирок про засудження Панасюків скасував. В їхніх діях складу злочину не побачили. Тож спритники вирішили: це достатня підстава, аби не повертати гроші. І подалися до Волинського апеляційного суду. Послухати доводи журналістам не вдалося, адже їх на судове засідання не пустили.

"На сьогоднішній день, на жаль, у Волинському апеляційному суді підтверджений випадок COVID-19 в одного з працівників суду. Нам надійшов лист від Волинського обласного лабораторного центру Міністерства охорони здоров’я про те, щоб у судове засідання допускати тільки учасників справи", – прокоментувала прессекретарка Волинського апеляційного суду Іванна Ярема.

Який вердикт виніс апеляційний суд, журналістам розповів адвокат Віктора Літовченка. Василь та Леонід Панасюки таки повинні повернути американцю вкрадені гроші.

Читайте також: Виманять з вас останні гроші: шахраї придумали нову схему пограбунку українців

"Є рішення першої інстанції, яке залишено без змін апеляційним судом. Яке набрало законної сили, за яким ми отримали виконавчі листи і яке перебуває на примусовому виконанні в органах виконавчої служби. Ми говоримо про суму близько 1 мільйона 200 тисяч гривень", – резюмував адвокат Роман Хомич.

Як каже ошуканий американець, йому досі не повернули навіть і половини грошей, які привласнили. А ось головний висновок, який зробив Віктор Літовченко за 8 років судової тяганини в Україні: тут вірять тому, хто більше заплатить.

Детальніше дивіться у сюеті ТРК "Аверс":

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook