"На майдані коло церкви революція іде…"… Саме такими словами можна охарактеризувати події, які відбуваються останнім часом чи не у кожному населеному пункті України. Перехід до ПЦУ… Після отримання Томосу про автокефалію Православної української церкви, майже кожна громада змінює статут і переходить із УПЦ МП до ПЦУ. Проте перехід відбувається не дуже "гладко": дехто переходить спокійно і без скандалів, дехто зі скандалом, а буває навіть, що доходить і до бійок.

Читайте також: На Волині громада відмовилась переходити до ПЦУ з УПЦ МП

Село Шклинь Горохівського району не стало винятком. Після проведення зборів, на яких громада разом зі священиком Фідріним Олександром вирішила перейти із УПЦ МП до ПЦУ, отець поїхав разом із представниками населення до Рівненсько-Волинської єпархії, аби підтвердити своє рішення, де і були підписані відповідні документи.

Отець Фідрін Олександр

Проте, через декілька днів отець Олександр раптово змінив свою думку та повідомив громаду, що не збирається переходити до ПЦУ, адже ця церква є незаконною, неканонічною та розкольницькою.

"Я був у ПЦУ 2 рази, 3 раз Бог мене не пустить! Я або залишаюсь служити в УПЦ МП, або не служу взагалі і йду з храму", – сказав у прощену неділю отець Олександр.

Після того, як священик сказав ці слова, більшість людей в громаді попросила його перейти разом з усіма, адже він змінює не релігію і не Бога, а виходить з підпорядкування Росії і підтримує односельчан.

"Ця церква незаконна, адже вона зареєстрована в "культурі". Вона розкольницька, адже не визнана жодною церквою світу", – говорив священик.

Читайте також: На Волині люди пошарпались під церквою через перехід до ПЦУ (відео)

Після таких слів священика громада розсварилась між собою. Додамо, що під час цих зборів у храмі були присутні правоохоронці, які всіляко заспокоювали людей.

Додамо, що у Прощену неділю до Борисо-Глібського храму села Шклинь був запрошений священик ПЦУ із сусіднього села, котрий мав би провести службу і привітати шклинців з мудрим рішенням – переходом до Православної Церкви України, адже отець Олександр відмовляється переходити, проте, священику не дали змоги помолитися і він покинув храм:

"Я ніколи не думав, що Шклинський священик буде так стояти за УПЦ МП і називати ПЦУ розкольницькою. Я бажаю Вам, дорогі браття і сестри, прозріння і дійти правильного висновку", – з такими словами священик покинув храм.

Після того, як отець Олександр остаточно підтвердив те, що не перейде до ПЦУ, а покидає храм і не буде більше служити, священик відверто вдався до маніпуляцій, у яких "давив" на селян, які його підтримують, керуючись тим, що у нього відберуть будинок. Після усіх "розбірок" у церкві, громада покинула храм.

Проте, зрозумівши, що отець Олександр втрачає парафію, адже на його місце уже прийшов інший священнослужитель, він, не попередивши нікого, поїхав до Рівного і тихцем перейшов до ПЦУ, тим самим знову, посіявши розбрат між своїми односельчанами.

Віталій Іщук

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook