Сьогодні, 11 вересня, народний депутат України від Луцька, лідер політичної партії "За майбутнє" Ігор Палиця відвідав тимчасовий інфекційний госпіталь Волинської обласної клінічної лікарні, який знаходиться у селі Боголюби. Саме у цьому медзакладі, який був облаштований ще на початку весни 2020 року, лікують хворих з важкою формою коронавірусу.

Читайте також: У Луцьку та на Волині декілька школярів захворіли на COVID-19, класи пішли на карантин

Як розповів в.о. директора обллікарні, лікар-хірург вищої категорії Олександр Дудар, до роботи у медустанові залучили 225 працівників, з яких – 43 лікарі, 70 – медсестер, 55 – молодших медичних сестер та обслуговуючий персонал.

"У закладі зараз функціонує чотири служби: два інфекційних стаціонари, реанімаційне відділення на 12 ліжок, що забезпечені усім необхідним та розгорнуто операційний блок. Завдяки виділеним з обласного бюджету коштам, функціонує комп'ютерний томограф, що допомагає навіть без ПЛР-діагностики на ранніх етапах виявити хворобу. Також на базі шпиталю працює сучасна лабораторія. Це – дуже зручно, адже у нас все зосереджено в одному місці. Крім того, є величезний склад із запасом засобів захисту та ліків", – зазначив Олександр Дудар.

Крім того, медик розповів, що у закладі перебувають на лікуванні вкрай важкі пацієнти, якими тут займаються мультифункціональні бригади лікарів: висококваліфіковані реаніматологи, гематологи, кардіологи, хірурги та інші спеціалісти. Тому, у цьому шпиталі пацієнти отримують спеціалізовану допомогу у повному обсязі та різнопланові консультації.

"У закладі встановлено 65 кисневих точок. Ще в одному з відділень  плануємо збільшити їх кількість на 45. Крім того, у закладі є 12 апаратів ШВЛ, за потреби додаткові апарати доставлятимуть з центрального корпусу медзакладу. На сьогодні у госпіталі перебуває 58 пацієнтів, з яких 38 – на кисні, 5 – у реанімаційному відділенні, на ШВЛ – одна особа", – розповів медик.

Читайте також: В Україні знову оновили карантинні зони: куди віднесли Волинь

Як зазначив Ігор Палиця, з 64 мільярдів Держбюджету не виділили ні копійки не лише на Волинську область, а й на жоден з регіонів України.

"Два дні тому МОЗ почало говорити про те, що потрібні не ангіографи, гастроскопічні стійки, а – кисневе забезпечення та балони. Лише зараз держава думає про те, що ми робимо вже пів року. Усе робиться коштом місцевих бюджетів. 120 мільйонів, які пішли на рахунок обллікарні, це – непобудовані дороги, садочки, невідремонтовані школи. Область і місто думають про людей, а держава – як провести тендер та заробити 40% рентабельності", – зазначив народний депутат. 

Під час офіційного візиту Олександр Дудар показав Ігорю Палиці сучасний кисневий резервуар, що розміщений на території медзакладу. Його встановлення дозволяє забезпечити подачею кисню вдвічі більшу кількість пацієнтів.

"Мені подобається чіткість роботи резервуару. Приїхав автомобіль на 20 тонн, під'єднали розетку і протягом 30 хвилин уже закачали 10 тонн кисню. Прилади тут показують тиск та його кількість", – повідомив медик.

Під час візиту Ігор Палиця зазначив, що потрібно готуватися до епідемії, збільшувати кількість кисню, кисневих точок, ПЛР-тестів та розширювати лабораторії.

"Чим більше тестів ми робитимемо, тим легше поборемо епідемію. Ніхто на карантин не зупиниться. Тим більше ВОЗ сказала, що ці зони та глухі карантини нічого не дають. Я радів, коли держава виділила 64 мільярди гривень на фонд боротьби з коронавірусом, і ми сподівалися кошти, раніше виділені з обласного та міського бюджетів повернути назад, але ні. З держави – нуль, а гроші усе витрачаються і будуть витрачатися. Основне завдання сьогодні обласної клінічної лікарні – збільшити кількість ПЛР-тестів та кисневих точок, адже це може запобігти розповсюдженню епідемії", – акцентував нардеп.

Також за словами Ігоря Палиці, у планах – оновлення операційної, уже виділено окреме приміщення для інфікованих коронавірусом з замкнутою системою каналізації, водовідведення та власною операційною, яких немає в інших інфекційних лікарнях. 

"Коли уряд у березні визначив інфекційні лікарні, як базові для лікування СOVID-19, це була велика його помилка. Вони мали у кожній області, райцентрі визначити такі ж приміщення та обладнати їх для інфікованих. На сьогодні, після медичної реформи, багато приміщень лікарень пустують, як у районних центрах, так і в обласних. Адже інфекційні лікарні не були готові до прийому хворих та не мали операційних, і сезонні хворі з загостреннями також поступали. Завдяки виділеним з обласного бюджету 65 мільйонам на інфекційну лікарню, нам вдалося її відремонтувати, зробили вентиляцію, аби люди не заражали один одного", – резюмував Ігор Палиця.

Читайте також: В Україні вже понад 145 тисяч хворих на COVID-19: статистика МОЗ на 10 вересня

Нагадаємо, ще у квітні, коли Волинь лише готувалася до протидії поширення коронавірусної інфекції, народний депутат та засновник фонду "Тільки разом" Ігор Палиця виділив з власних коштів 20 мільйонів гривень на боротьбу з COVID-19 в області. Крім того, він закликав владу області та міста з місцевих бюджетів також залучити кошти на протидію інфекції. 

Через декілька днів Луцька міськрада виділила на заходи з боротьби з коронавірусом 60 мільйонів гривень, депутати Волинської обласної ради теж прийняли аналогічне рішення. Дані кошти були закумульовані на рахунку обласної лікарні. 

А уже 13 квітня корпус Волинської обласної клінічної лікарні у Боголюбах прийняв перших хворих з коронавірусом. 

Наразі на потреби лікарень з цих коштів використали уже понад 30 мільйонів гривень.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook