Під час карантину попастися на гачок аферистів стало ще простіше. Річ у тому, що шахраї в Україні стали набагато частіше використовувати телефонні схеми для обману довірливих громадян. Одна з таких афер пов'язана з бонусами в супермаркетах.

Читайте також: Російська мережа супермаркетів відновлює роботу в Україні і планує відкрити 40 магазинів

Про неї попередила ведуча проекту «Аферисти в мережах» Олена-Христина Лебідь, розписавши деталі на сайті «Нового каналу».

Як працює схема

Аферисти телефонують вам, представляються адміністраторами якогось магазину і кажуть: «у вас на рахунку накопичилися бонуси, сьогодні вони згорять. Щоб цього не сталося, замовте у нас товар з акційного списку».

Потім злочинці пропонують вам якийсь умовний відеореєстратор, який коштує півтори тисячі, за 700 грн. Розповідають, який він класний – все показує, борщі варить, масаж робить. Словом, суперагрегат, мало в космос не літає.

«Ви думаєте: «Ну, нормально, заощаджу». Вам дійсно надсилають реєстратор, ось тільки неякісний, який не коштує ні півтори тисячі, ні 700 гривень, ні три копійки», –каже Олена-Христина.

Що робити, щоб не втратити гроші

Щоб не стати жертвою афери, важливо не поспішати погоджуватися з умовами, які вам диктують телефоном.

Шахраї можуть представитися працівниками якого завгодно магазину і запропонувати будь-який товар.

Подумайте, чи дійсно ви могли накопичити бонуси в цьому місці, чи дійсно вам потрібна запропонована річ?

Читайте також: Продавали в «АТБ»: в Україні знайшли небезпечне для здоров'я печиво

«У чому прикол: вам дзвонили не представники магазину, а аферисти, які прекрасно розуміють, що телефоном ви нічого не перевірите. Не задумаєтеся про те, щоб зателефонувати в магазин і уточнити, чи є у них така акція, чи накопичили ви дійсно ці бонуси. У вас просто не буде часу – спочатку ви підтвердите замовлення, а лише потім почнете думати, на що витратили гроші. Тому, як тільки вам телефонують і починають говорити про бонуси, посилайте куди подалі», – зазначила ведуча.

До речі, практично всі супермаркети мають додатки, де можна стежити за кількістю бонусів і акціями.

Час від часу перевіряйте їх – це допоможе вам убезпечити себе від ошуканців.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook