Борщовий набір зростає у ціні: скільки тепер коштує зварити традиційну українську страву і чи по кишені вона українцям?

Читайте також: Хліб на Волині – один з найдорожчих в Україні

Капуста, морква, буряк. Скільки коштують продукти борщового набору та чи дорого його власноруч приготувати? 

Журналісти промоніторили ціни на Центральному ринку Луцька. Перше місце за темпами подорожчання посідає цибуля, для порівняння у 2018 році кілограм цього продукту коштував 16 гривень 80 копійок, а вже в цьому році ціна зросла в три рази, На другому місці капуста – 25 гривень за кілограм, проте варто зазначити, що на неї ціна знизилась після Великодня.

Те саме стосується й інших продуктів: вартість помідорів – 45 гривень, морква – 25, буряк – коштує 20. Щодо м'яса, більшість українців дозволити, його собі не можуть.

Читайте також: Україна стала найбільшим експортером цибулі в Європі

Продавчині за прилавками м'ясних відділів кажуть: пенсіонери замість м'яса купують лише кістки та сало, адже вартість свинячих реберець – 97 гривень за кілограм, а шинка коштує – 130.

І який же борщ без домашньої сметани. За літр у середньому доведеться віддати майже 80 гривень.

Журналісти розрахували вартість борщового набору з розрахунку на три літри. Отож аби зварити трилітрову каструлю борщу вам доведеться викласти 108,43 грн:

Капуста (500 г) 12,50 грн
Буряк (200 г) 5 грн
Картопля (300 г) 3,60 грн
Морква (200 г) 4 грн
Квасоля (100 г) 0,80 грн
Цибуля ріпчаста молода (100 г) 8 грн
Цибуля ріпчаста (100 г) 4 грн
Помідори червоні (300 г) 13,50 грн
Рафінована олія (30 г) 1,23 грн
Свинина ребра (400 г) 38, 80 грн
Сметана домашня (150 г) 12 грн
Сало (100 г) 5 грн.

Ціни на овочі для волинян неухильно зростають. Пенсіонерам український борщ не по кишені і дозволити собі цю традиційну страву можуть не часто.

Детальніше у сюжеті ТРК "Аверс":

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook