Якщо Кабмін не продовжить дію Положення про покладання спеціальних обов’язків на суб’єктів ринку природного газу, з 20 травня в Луцьку, як і в більшості міст країни, буде припинено постачання гарячої води.

Про це стало відомо 18 травня під час позачергового засідання сесії Луцької міської ради, пише ІА Волинські новини.

Читайте також: За декілька днів лучани можуть залишитись без гарячої води

На сесію винесли проєкт рішення Про Звернення до президента, голови Верховної Ради та прем’єр-міністра щодо невідкладних заходів для забезпечення стабільної роботи підприємств ТКЕ в умовах ринку природного газу.

Луцький міський голова Ігор Поліщук нагадав, що минулої сесії депутати прийняли звернення щодо продовження дії Положення про покладання спеціальних обов’язків на суб’єктів ринку природного газу. Дію положення продовжили тільки до 20 травня.

«20 травня фактично «Луцьктепло», як і абсолютна більшість теплогенеруючих підприємств в Україні, буде відключено від газу», – сказав він.

При дії Положення про покладання спеціальних обов’язків на суб’єктів ринку природного газу «Луцьктепло» здійснювало післяплату за використаний газ, адже населення теж платить за тарифами після того, як отримає послуги.

«Припинення Положення про покладання спеціальних обов’язків зобов’язує теплогенеруючі підприємства здійснювати передоплату за газ. Нові правила також вимагають, аби підприємства визначили поденний обсяг споживання газу, що неможливо, особливо в опалювальний сезон, коли кількість спожитого газу напряму залежить від температурних показників», – пояснив Ігор Поліщук.

За недобір газу або його використання понад норму передбачено штрафні санкції.

Якщо Кабмін не прийме постанову про продовження Положення про покладання спеціальних обов’язків, постачання гарячої води в Луцьку з 20 травня буде припинено, як і в більшості міст країни.

Читайте також: Мешканці Луцька будуть отримувати єдиний рахунок з QR-кодом за спожиті тепло, воду та вивіз сміття

«Для того, щоб придбати газ на 11 днів травня і на червень нам потрібно здійснити авансовий платіж у розмірі 21 мільйона гривень. Звичайно, таких коштів у «Луцьктепла» немає, бо опалювальний сезон закінчився і кошти, які надходять на підприємство у зв’язку з двохставковим тарифом, використовуються для оплати праці робітників, які здійснюють підготовку до наступного опалювального сезону і для вирішення оперативних завдань із заміни мереж, іншого обладнання», – зазначив Ігор Поліщук.

Для того, щоб розпочати опалювальний сезон, місту потрібно придбати газу на 120 мільйонів гривень. Тому підприємству «Луцьктепло» необхідно брати кредити в банках, аби профінансувати придбання газу на опалювальний період.

«Я щиро сподіваюся, що Кабміну вистачить мудрості, аби продовжити дію Положення про покладання спеціальних обов’язків», – сказав мер.

Як додав, перехід на бойлери також суттєво вдарить по кишеням лучан, адже анонсовано значне подорожчання електроенергії з 1 липня чи 1 серпня.

Окрім того, непостачання гарячої води в неопалювальний період спричинить пришвидшену деградацію мереж.

Міський голова нагадав, що у лютому 2021 року між Асоціацією міст України та Кабінетом Міністрів України був підписаний меморандум, згідно з яким міста мали не підвищувати тарифи до ринкової вартості. Ці умови міста виконали, натомість влада не дотрималася своїх зобов’язань щодо компенсації різниці в ціні за газ.

«Голови інших міст готуються до мітингу [під стінами Кабміну]», – резюмував Ігор Поліщук.

Директор ДКП «Луцьктепло» Іван Скорупський розповів: щоб своєчасно розпочати опалювальний період ДКП «Луцьктепло» потрібні 120 мільйонів гривень: 40 мільйонів гривень у вересні, аби купити газ на жовтень, та 80 мільйонів гривень у жовтні, щоби забезпечити газом котельні в листопаді.

Інформував, що ДКП «Луцьктепло» боргує «Нафтогазу України» 350 мільйонів гривень, із яких 55 мільйонів – це штрафи та пені. Зараз у ВРУ є проєкт закону про реструктуризацію боргів за природний газ, який суттєво полегшить життя теплогенеруючим підприємствам.

Депутатка Алла Надточій наголосила, що в разі відсутності реакції Уряду потрібно виїжджати до Києва, аби відстоювати інтереси громади, адже «мешканці міст не можуть жити в таких умовах у ХХІ столітті».

Обранці громади підтримали проєкт рішення на голосуванні.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook