Одноразові маски, хірургічні рукавички, крихітні пляшечки санітайзерів та вологі серветки стали такими ж звичними явищами, як і недопалки кілька років тому. Щоразу, коли хтось робить тест на коронавірус, викидається приблизно 10 грамів пластику.

Читайте також: Повідомили, коли українці зможуть зняти маски

Як розповів The Guardian доктор Крістіан Данн – старший викладач зоології в Університеті Бангора й борець за екологію, якби кожен дорослий та учень середньої школи у Британії проводив 2 тести на тиждень, це дало б понад 1 тисячу тонн сміття кожні сім днів, пише УНІАН.

За його словами, коронавірус змусив нас використовувати ще більше пластику, але це не означає, що треба відмовитись від проведення тестів на недугу.

«Вони стоять на першому плані нашої здатності контролювати вірус і допомагати країнам повернутися до нормального життя», – наголосив він.

Також незліченні тонни пластику, використані при розробці, виробництві, транспортуванні та доставці вакцини, необхідні для боротьби з недугою. Пластик ще раз показав, яким універсальним та рятівним продуктом може бути. Однак викиди, що засмічують наші вулиці, значно збільшились.

Читати ще: Половину одноразового пластику на планеті виробляють всього 20 компаній

Цікавим аспектом усього цього є феномен, який називається «театр гігієни». Його виявили нещодавно. Тобто приватні особи та компанії переконують, ніби борються з пандемією, але реального ефекту від них немає.

Усе починається від неодноразово неправильно змінених одноразових масок для обличчя до використання одноразових ламінованих меню в ресторанах. Але як можна збалансувати використання пластику?

Крістіан Данн наголосив, що, наприклад, одноразова маска для обличчя може завдати шкоди клімату в 10 разів більше, ніж бавовняна багаторазова. Так, у Британії мінімум 53 мільйони одноразових масок щодня відправляються на звалища та можуть забруднювати океан.

«Нам потрібно рухатись до «уважної зручності»: приділяти трохи більше уваги нашим діям і бути дещо уважнішим один до одного та до планети», – наголосив науковець.

Крім цього, продажі на виніс зросли до 600% під час локдауну. Це теж приносить дуже багато одноразового пластику на звалище. Прикладом так званої уважної зручності може бути схема, згідно з якою всі кафе в місті використовуватимуть один і той же тип багаторазових чашок. Клієнти платять заставу за чашку, яку можна повернути будь-якому з них. Схожу схему можна використовувати й для доставок їжі.

За оцінками Міжнародного союзу охорони природи, щороку у світі щонайменше 8 мільйонів тонн пластику потрапляє у воду як відходи.

З 1 січня 2022 року в Україні будуть заборонені використання та продаж пластикових пакетів у всіх точках торгівлі та сфери обслуговування. З березня 2022 року з українських магазинів щезнуть тонкі та надтонкі пакети.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook