Дослідники з Національного інституту США пояснили, чому у хворих на COVID-19 зникає здатність відчувати смаки.
Читайте також: Нюх і смак зникають дедалі рідше. Розповіли про нові симптоми коронавірусу
Відповідну наукову статтю опублікували на bioRxiv, передає Кореспондент.
Вчені з'ясували, що смакові рецептори, які розміщені на язику людини, мають ангіотензин-перетворний фермент 2 (ACE2). Через цей фрагмент вірус SARS-CoV-2 потрапляє в клітини організму. Таким чином, при інфікуванні коронавірусом втрачаються смакові властивості.
Дослідженням керував Джозефін Іґан, який зі своєю командою вивчив тисячі смакових рецепторів людини.
Відзначається, що рецепторні клітини II типу у веретеноподібних сосочках біля основи язика і грибоподібних сосочках на його задній частині містять фермент ACE2, який є точкою входу для вірусів.
В експерименті взяла участь 45-річна жінка з позитивним тестом на COVID-19, яка скаржилася на втрату смаку, і 63-річний чоловік, який хворів на коронавірус. У хворих діагностували збільшення розміру язика, почервоніння його основи і виявили, що їх смакові цибулинки зазнали змін в прошарку стовбурових клітин.
Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook
Коментарі
коментарів немає