Перто Порошенко зазнав поразки на виборах президента України-2019. Більше 70% українців підтримали кандидата Володимира Зеленського, який до 3 червня має офіційно заступити на посаду.

У зв'язку зі зміною президента мають відбутись і перестановки у обласних державних адміністраціях. Адже голови ОДА є представниками президента на місцях. Якщо Петро Порошенко втратив довіру населення, то автоматично і його губернатори мають піти з посади.

Перед другим туром виборів Порошенко сам звільнив кількох голів облдержадмінстрацій. Вже після другого туру губернатори самі почали писати заяви про відставку. Цей крок очільників ОДА є вірним і виправданим, як з політичної точки зору, так і з моральної.

Втім голова Волинської адміністрації Олександр Савченко не поспішає йти з посади, попри нищівну поразку Порошенка, що є прямим висловом недовіри усім президентським губернаторам.

Читайте також: Рік Савченка на посаді голови Волинської ОДА: як оцінюють роботу губернатора депутати облради

Можна було б зрозуміти позицію губернатора, який проробив велику роботу в області, сприяв реалізації багатьох соціально важливих, інфраструктурних проектів, допоміг області подолати нагальні проблеми, або хоча б заклав початок цьому процесу. Тобто, якщо робота голови ОДА говорить на його корись і він проявив себе справжнім господарником, менеджером, дипломатом, гарантом прав і свобод в регіоні, то його достроковий відхід з посади був би прикрою втратою.

Однак, мова про Олександра Савченка, який не зробив абсолютно нічого з того, що декларував при призначенні на посаду. Він навіть не починав боротьбу з незаконним видобуванням бурштину, не вплинув на очільників РДА у питанні децентралізації, продемонстрував цілковите невігластво у економічних питаннях, заблокував бюджет області, що є безпрецидентним кроком. Окрім того, Савченко дестабілізував політичну ситуацію на Волині, оголосивши війну обласній раді та політсилі УКРОП.

Читайте також: Губернатор Савченко проти Волині: голова ОДА організував "ПеТушків" на мітинг Порошенка в Ковелі?

Не продемонстрував Савченко і відкритості, зорема у ставленні до ЗМІ. За рік на посаді він не досягнув упіхів у жодній зі сфер життя області. Більше того, намагався плести інтриги і посіяти розбрат серед волинян політичними заявами.

Савченко сліпо виконував вказівки штабу Порошенка, аби забезпечити йому підтримку на виборах на Волині. При цьому він наплював на мешканців регіону, їхні настрої, проблеми, потреби. Губернатор був готовий піти на все, аби вислужитись перед президентом, закривши очі на найголовніше – теперішнє та майбутнє Волині. Савченко може піти з посади залишивши по собі "випалену землю". Часу на реабілітацію у нього вже нема. 

Однак чинний очільник ОДА не має політичної волі та сміливості визнати свої чисельні помилки і залишити посаду. Волиняни довели, що не довіряють його роботодавцю і президентській політсилі БПП в цілому, підтримавши на виборах Володимира Зеленського. Це оцінка від волинян роботі Порошенка та його представника Савченка.

Віталій Іщук

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook