До Великодня лишаються лічені дні. Уже цієї суботи українці підуть до храмів освячувати паску, крашанки, м'ясце та ковбаску. Що ще потрібно покласти до святкового кошика, а чого категорично не можна.

Читайте також: Волинь – серед регіонів, де великодній кошик один з найдешевших

Великдень уже за кілька днів. Дбайливі господині активно готуються до свята. Прибирають в оселях та готують смачні наїдки. Адже уже в суботу потрібно йти у храм, відстояти всенічну службу та освятити паску, крашанки-писанки, м'ясні смаколики. Ми вирішили поцікавитися у отця Віталія Собка, що ж слід класти до великоднього кошика, а чого потрібно уникати.

За словами священика, у кошику обов'язково мають бути м'ясні, молочні страви та яйця.

На думку отця Віталія Собка, великодній кошик не має бути перенавантажений. Туди не слід складати буквально усі страви зі святкового столу.

Читайте також: Вихідні в травні 2019: скільки будуть відпочивати українці

Що ж до заборони, то священнослужителі не радять приносити на освячення до церкви гроші та коштовності; міцні алкогольні напої, кров'яну ковбасу чи будь-які страви, що виготовлені з крові тварин.

У продуктах, які традиційно входять до великоднього кошика фольклористи вбачають певних символізм.

"Великодній кошик ще за часів язичництва, мав магічне значення. Клали навіть ніж, яким потім розрізали пасочку. Обовязково клали паску, крашанки, писанки. Клали мясоковбаси, молочні продукти. Хрін і сіль обовязково. кожен із цих продуктів має символічне значення: яйце і писанка відганяло злу силу з хати і приносило щастя. Тому писанку і крашанку дарували один одному. Паска приносила добробут в домівку м'ясо і ковбаса приносили здоровя, сіль – це символ очищення, навіть великодню сіль використовували як ліки, хрін для міцного здоровя і щоб зуби не боліли", – каже Оксана Годлевська, фольклорист.

Про те, що покладуть до своїх пасхальних кошиків волиняни детальніше у сюжеті ТРК "Аверс":

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook