Літо – чудова нагода збільшити запас вітамінів в організмі. Проте, окрім великої кількості свіжих овочів та фруктів, на ринках, особливо – стихійних, з’являється чимало продуктів харчування, зберігати які потрібно при суворому дотриманні температурного режиму.
Читайте також: Суп на обід – корисно чи шкідливо
Так, разом із різноманітними смаколиками на ваш стіл можуть потрапити вкрай небезпечні бактерії, які за таких умов активно розмножуються та продукують токсини, повідомляє ІА АСС.
Як розповідає Христина Пудяк, асистент кафедри внутрішньої медицини та інфекційних хвороб БДМУ, заражені мікробами продукти часто не відрізняються від доброякісних ані на вигляд, ані на смак, ані на запах. А споживання таких страв може обійтися для здоров’я дуже дорого.
Що таке харчові токсикоінфекції?
Це гострі кишкові захворювання, пов’язані з вживанням харчових продуктів, що містять патогенні або умовно-патогенні мікроорганізми та їх токсини і клінічно характеризуються явищами загальної інтоксикації, запаленняv слизової шлунку та тонкого кишечнику та короткочасним перебігом.
Читайте також: Що не можна їсти алергікам весною
Актуальними факторами передачі токсикоінфекції є неякісно помиті овочі, фрукти, ягоди, молочна продукція. Небезпечними є як недостатньо термічно оброблені, так і приготовлені з порушенням гігієнічних вимог риба та м’ясні продукти, особливо – вироби з фаршу, у яких велика поверхня для розмноження мікроорганізмів. У рейтингу небезпечних продуктів є і морепродукти, яйця, торти та тістечка з кремами, а в числі лідерів – салати із заправкою з майонезу. Останні взагалі повинні були б споживатись одразу після приготування.
Симптоми токсикоінфекції Загальними характерними рисами харчових токсикоінфекцій є:
– гострий початок хвороби;
– два основні синдроми – гастрит або гастроентерит (рідше – гастроентероколіт) та інтоксикація організму;
– послідовність прояву ознак хвороби: нудота, блювання, біль в епігастральній (надчеревній) ділянці, пронос;
– короткочасний перебіг хвороби (1 – 4 дні).
Температура тіла у більшості нормальна або субфебрильна (37,1 – 38,0 градусів), іноді може бути фебрильною (38,1 – 39,0 градусів) впродовж кількох годин, потім нормалізується.
Випорожнення рідкі або водянисті, часто смердючі, іноді з незначною домішкою слизу.
Читайте також: Нездорове харчування спричиняє більше смертей, ніж куріння та високий тиск
Лікування токсикоінфекції:
Найперше – необхідно провести промивання шлунку і кишечнику з метою звільнення їх від мікробів і токсинів.Промивання здійснюють 1 – 2 % розчином гідрокарбонату натрію або перекип’яченою охолодженою водою до чистих промивних вод. Дуже часто після цієї маніпуляції пацієнту стає набагато краще.
Доцільним є застосування ентеросорбентів та замісної терапії ферментними препаратами (фестал, мезим-форте тощо).
Важливим є відновлення водно-сольового балансу (ОРС, регідрон, Рео вода та ін.). При вираженому зневодненні виникає потреба у внутрішньовенному введенні розчинів. Антибактеріальну терапію, як правило, не застосовують, оскільки захворювання має схильність до самовиліковування. Окрім того, хвороба зумовлюється умовно-патогенними мікробами на які антибіотики і сульфаніламідні препарати діють слабо. Натомість вони можуть призвести до розвитку дисбіозу.
При появі перших клінічних ознак харчового отруєння необхідно терміново звернутись за медичною допомогою до лікувальної установи.
Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook
Коментарі
коментарів немає