У понеділок, 23-го серпня, українці відзначають важливе свято в історії нашої країни – День Державного Прапора.

Читайте також: У Луцьку підняли найвищий прапор на Волині (фото)

Ще в 1848 році "Головна руська рада" проголосила всеукраїнським гербом старовинний герб князів Романовичів. "Апостроф" розповідає, як зародилося це свято.

В ті часи Львівські землі і Руське воєводство зображували золотого лева, що спирається на скелю на блакитному тлі. Відповідно до геральдичних звичаїв в українському суспільстві вкоренилося поєднання жовтої і синьої смуг на прямокутному полотнище.

Синьо-жовтий прапор як державний був затверджений разом з проголошенням Української Народної Республіки. А вже за часів комуністичного режиму за український прапор відправляли за грати.

Перед розпадом СРСР національний прапор України вперше офіційно з’явився на ратуші Стрия 14-го березня 1990. Над Києвом прапор підняли 24-го липня 1990 року.

23-го серпня 1991 група парламентаріїв внесла в Раду законопроект про синьо-жовтий український прапор, а на початку вересня відбулося урочисте підняття прапора над будівлею українського парламенту.

Верховна Рада своєю постановою від 28 січня 1992 року надала синьо-жовтому прапору статус Державного. Саме свято Державного прапора встановили указом президента від 23 серпня 2004 року. Через п’ять років до указу внесли деякі зміни і вже з 2009 року була введена щорічна церемонія підняття прапора 23 серпня.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook