Образ святого Михайла уособлює перемогу добра над темними силами: гримить грім – значить, святий Михайло бореться з нечистю.

Читайте також: В Україні готові ввести локдаун на Новий рік і Різдво

Згідно з церковними переказами, саме Михайло зміг перемогти диявола – занепалого ангела з його підданими, і скинути їх з небес до пекла. З тих пір архангел Михайло очолив святе ангельське воїнство, вірне Богові і стоїть на сторожі закону Божого, пише РадіоТрек.

Часто 21 листопада випадає перший густий сніг, в народі тоді кажуть, що сам святий Михайло на білому коні по землі проїхав.

Але нерідко до цього дня після заморозків наступає потепління, у результаті чого на дорогах з’являється багато бруду. Тому дату прозвали Михайлівською відлигою або Михайлівськими грязями.

Михайлів день вважався завершенням весільного сезону, так що дівчатам, які не встигли вийти заміж, доводилося чекати до Різдва - тоді закінчувався пилипівський піст.

Сьогодні, за давньою традицією, обов’язково треба примиритися з усіма, з ким напружені стосунки, пробачити минулі кривди.

Читайте також: Свята наближаються: скільки українці будуть відпочивати у грудні

Що не можна робити 21 листопада

Суворо забороняється в Михайлів день сваритися, скандалити та навіть підвищувати голос.

У святковий день святого Михайла у наших предків заборонялася важка фізична робота. Порушували заборону тільки заради благих справ. Люди вірили, що обов’язково покарання зазнає той, хто буде 21 листопада трудитися заради корисливої мети.

Категорично забороняється робити прибирання в будинку – це велике свято, а значить проводити його у буденних справах гріх. Однак, ця заборона не стосується приготування їжі до святкового столу.

Ще в цей день не слід обманювати і робити комусь шкоду. Адже архангел Михаїл – це борець за правду і добро, а значить це неповага до нього.

Народні прикмети на 21 листопада

  • Якщо цього дня сніг буде мокрим, то майбутній урожай буде хорошим.

  • Якщо стоятимуть густі тумани, то така погода протримається до зимового Миколи.

  • Якщо на Михайла ніч ясна, то зима буде сніжна.

  • Якщо Михайло дощем служить – добру й суху весну ворожить.

  • Іній – на великі сніги, а туман – на відлигу.

  • День на Михайла похмурий і на деревах іній – до хорошого врожаю.

  • Від Михайла зима морози кує.

  • Як Михайло закує, то Микола не розкує.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook