Щорічно 28 жовтня відзначають День визволення України від фашистських загарбників. Традиційно цього дня вшановують пам’ять загиблих в боях за визволення України воїнів та населення, яке постраждало від дій нацистських окупантів.

Читайте також: У Луцьку вшанували пам’ять військовослужбовців, які загинули у АТО/ООС (фото)

Сьогодні біля пам’ятника Невідомому солдату на меморіальному комплексі "Вічна Слава" у Луцьку зібралися волиняни, аби вшановувати відвагу та жертовність тих, хто відстояв нашу священну землю у роки Другої світової війни.

Небайдужі волиняни, керівники області та міста поклали квіти та подумки подякували полеглим воїнам та ветеранам за їхній неоціненний внесок у спільну перемогу у тій жахливій війні.

У заході взяли участь голова Волинської обласної ради Ірина Вахович, заступник голови ОДА Анатолій Костикрадник Луцького міського голови Ігор Поліщук, заступники голови Ірина Чебелюк та Костянтин Петрочук.

Ірина Вахович наголосила на важливості пам'ятати тих, хто віддав життя, захищаючи свою землю від загарбників, та розповіла трагічну історію свого дідуся, який у роки Другої світової війни захищав рідну землю.

"В нашій історії є як світлі сторінки, так і трагічні. Західна Україна першою потрапила під штурм німецьких загарбників і населення не було готове до таких подій. Тоді багато українців потрапили у полон до німців. Зокрема, і мій дід Іван, якому пощастило втекти з неволі. Повернувшись на батьківщину, він був шокований тим, що його приймали, як зрадника. Про ці події він тоді не міг розказати навіть своїм внукам, така була тоталітарна система. Уже пізніше дідусь зі сльозами на очах розповів, як він потрапив у бригаду на першій лінії фронту. Тобто, позаду них були енкаведисти зі зброєю, а попереду – німці. По його долі я можу судити, наскільки тоді був складний період, скільки було фізичних та моральних жертв. Про цю трагедію потрібно пам'ятати і робити правильні висновки", – зазначила посадовиця.

Читайте також: Військові капелани вшанували загиблих волинських бійців

Сьогодні ж боротьба за незалежність та свободу України триває. Через агресію Російської Федерації та підконтрольних їй терористичних формувань українці зі зброєю в руках захищають суверенітет і територіальну цілісність своєї держави. Сучасні захисники України виявились гідними слави своїх дідів і прадідів.

"Дай, Боже, аби ми завершили перемогою ту війну, яка триває на Сході України. А хто має історичну пам'ять про страшні часи Другої світової, нехай розповідають свої локальні історії, щоб можна було скласти картину тих подій", – сказала Ірина Вахович. 

Нагадаємо, щорічно 28 жовтня відзначається День визволення України від фашистських загарбників. Вшанування встановлено в Україні згідно з Указом Президента від 20 жовтня 2009 року № 836/2009 "з метою всенародного відзначення визволення України від фашистських загарбників, вшанування героїчного подвигу і жертовності українського народу у Другій світовій війні".

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook