У комунальному підприємстві "Волинська обласна психіатрична лікарня смт. Олика" Волинської обласної ради, у якій нещодавно стався спалах коронавірусної інфекції, виявили грубі фінансові правопорушення.

Читайте також: У волинській психлікарні – спалах коронавірусу, хворі медпрацівники і пацієнти

Про це журналісту Інформаційного ресурсу "Під Прицілом" повідомили у відповіді на інформаційний запит до відділу з питань управління об’єктами спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області та землями комунальної власності Волинської обласної ради.

Як стало відомо, у січні-квітні 2020 року у комунальному підприємстві "Волинська обласна психіатрична лікарня смт. Олика" Волинської обласної ради було проведено ревізію фінансово-господарської діяльності закладу за період з 01.01.2017 по 31.03.2020, в результаті якої встановлено фінансові порушення на загальну суму майже 3,5 мільйона грн., в тому числі порушення, що призвели до втрат фінансових ресурсів  на загальну суму 2,9 мільйона грн., недоотримання доходів – 25,8 тис.грн.,  нестачу товарно-матеріальних цінностей – 312,7 тис. грн., а також нецільове використання бюджетних коштів на суму 142,2 тис.гривень.

Зокрема, як встановила ревізія, у закладі нараховували та  виплачували премії працівникам за відсутності відповідних на це документів, або ж у розмірах, більших, ніж передбачено розпорядчими документами. Усі порушення були допущені з вини в.о. директора (головного лікаря) лікарні Любашевською Марією, начальником відділу кадрів Шевчук Ніною та головним бухгалтером Ворон Галиною. Цікавим є той факт, що з вини головної лікарки були нараховані премії працівникам лікарні з нагоди державних та професійних свят, які не передбачені законом. Зокрема, це День бухгалтера, День будівельника, День охорони праці, День автомобіліста, День кадровика, День метролога та багато інших.

 

Марія Любашевська

Загалом, головній лікарці Любашевській Марії та окремим працівникам лікарні, без відповідних на це дозволів, було проведено незаконну виплату премій до "святкових дат" на суму майже 2,2 мільйона грн., що суттєво порушує закон.

Незважаючи на те, що тодішня керівниця закладу у січні цього року дозволила преміювати 11 своїх працівників до новорічно-різдвяних свят, підписавши відповідний документ, у якому розмір премії встановлений від 4 до 6 гривень, при цьому кожен із них отримав преміювання у розмірі від 4 до 6 тисяч.

Також не залишився без уваги і той факт, що  святкові премії виплачено у березні 2020 двом працівникам чоловічої статі  до Міжнародного жіночого дня 8 Березня та ще 7 працівникам адміністративно-господарського персоналу по 18,4 тисяч грн. кожному, розмір якої значно перевищує їх середньомісячну заробітну платню.

Читайте також: Олицьку психіатричну лікарню приєднають до луцького медзакладу

Незважаючи на усі порушення, окремі лікарі, які працюють у комунальному закладі дозволяли собі не з’являтися на роботі та не проводити відповідні обстеження, проте у табелюванні, у якому відмічаються робочі години відпрацювання лікарів було проставлено. Таким чином вони отримували зарплатню і за інші дні, коли не працювали. Така ж сама ситуація була і з працівниками, які працювали на 0,5 ставки за сумісництвом та отримували більше, ніж потрібно було. Проте, як показали результати перевірки, про усі грубі порушення та недопрацювання знала керівниця Любашевська Марія, яка ж і підписувала відповідні накази і за вказівкою якої внесено недостовірні дані до табелів та графіків роботи.

Також встановлено, що було значно завищено вартість робіт з поточного ремонту палати з охороною відділення №3, які виконував ФОП Скирський О.В., на суму 77, 5 тисяч грн., які також були оплачені лікарнею.

Додамо, що редакція Інформаційного ресурсу "Під Прицілом" зверталася із Інформаційним запитом до Західного офісу Державної аудиторської служби у Волинській області із проханням надати результати перевірки у комунальному підприємстві "Волинська обласна психіатрична лікарня смт. Олика", проте в розголошенні та наданні інформації відмовили, оскільки матеріали ревізії передано до Слідчого відділу Головного управління Національної поліції у Волинській області для розгляду та прийняття рішення відповідно до вимог КПКУ та вжиття заходів.

Віталій Іщук

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook