Нове невелике дослідження показує, що деяким людям може знадобитися лише одне щеплення вакцини Pfizer, щоб отримати міцний імунітет від коронавірусу. Це стосується тих, у кого раніше підтвердили SARS-CoV-2.

Читайте також: У МОЗ пояснили, що робити, якщо даних про ваше COVID-щеплення немає в базі

Так, вчені під керівництвом доктора Джеймса Моя медичного центру університету в Чикаго, запевнили, що спостерігали вищі рівні антитіл до коронавірусу в раніше інфікованих осіб після 1 дози вакцини Pfizer. Вони порівнювали з пацієнтами, які отримали дві дози вакцини і раніше не хворіли.

Ба більше, якщо раніше інфікованим людям вводили другу дозу вакцини Pfizer, то це мало сприяти подальшому підвищенню рівня їхніх антитіл. Тож, вони припустили, що особи з підтвердженою попередньою інфекцією COVID-19 можуть бути достатньо захищені від повторного зараження.

«Одноразова доза може також звільнити доступність мільйонів додаткових доз для інших країн», – повідомила група Моя.

Людям, які ніколи раніше не стикалися з SARS-CoV-2, для досягнення хорошого рівня захисних антитіл обов’язково потрібні дві дози вакцини.

Нове дослідження було невеликим. Методом ПЛР протестували 29 жителів району Чикаго, які вже хворіли на COVID-19.

Інша група – 30 добровольців, які раніше не були інфікованими.

Середній вік учасників – 42 роки.

Приблизно три чверті складали жінки.

Експерти з інфекційних хвороб наголосили, що результати можуть бути важливими для розповсюдження вакцин у Сполучених Штатах та у всьому світі. І закликали Центрам США з контролю та профілактики захворювань оновити рекомендації для тих, хто переніс попередню інфекцію.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook