Відомий на Волині священник Віктор Мартиненко порахував, у скільки обходиться облачення намісника Києво-Печерської лаври Павла Лебедя, враховуючи, що на сайті лаври просять фінансової допомоги.

Читайте також: Києво-Печерська лавра перетворилася на вогнище коронавірусу: майже 100 московських попів захворіли на COVID-19

Уродженець Нововолинська Віктор Мартиненко став пізнаваним ще в часи Революції гідності, коли запропонував Павлу Лебедю поцілувати Януковича у місце, на якому зазвичай сидять. За це владика прокляв отця Віктора, але він продовжував займати відкриту проукраїнську позицію в Українській церкві Московського патріархату, пише ІА "Волинські новини".

Щойно Православна церква України отримала Томос, отець Віктор став першим священиком на Волині, який не лише публічно привітав усіх із цією визначною подією, а й приєднався до кліру ПЦУ.

13 квітня він опублікував допис у фейсбуці, в якому порахував вартість облачення владики, який просить фінансової допомоги. Сума вийшла кругленька: від 58 до 195 тисяч євро за один набір, а наборів Мартиненко лише на фото з сайту нарахував 18.

"Новина облітає православний інтернет – Києво-Печерська Лавра просить фінансової допомоги. "Намісник і братія Лаври звертаються за допомогою" – вісить на лаврському сайті.

Я аж просльозився. Не від жалості, а від офигенія!!! Я думав у цинізму є межа, – виявляється ні!

На тому ж сайті навскидку надибав пару фото її намісника (ага, того, що звертається за допомогою) і вирішив прикинути приблизну вартість ризниці. Для надійності проконсультувався з людьми, які у тих цяцьках більш компетентні.

Так от, ловіть прайс)

Облаченіє – ціни варіюються. Від простих парчових з машинною вишивкою, до вишитих вручну. Загалом від 5000 до 50000 євро.

Митра – хто не знає, та блискуча шапка. Дехто каже, що вона символізує терновий вінець. Ціни плавають, – які іконки, хрестик, каміння. На представлених фото іконки усі писані, здебільшого на перламутрі чи золоті, хрестики та камінчики теж на висоті. Вартість – від 8000 до 25000 євро.

Тройник – це хрест і дві панагії – іконки на грудях. Від 25000 євро і вище. Чув, що у митрополита Павла є і за 100000.

Жезл – палка в руках. Останнім часом у тому істеблішменті в моді срібні з інкрустацією – біля 20000 євро.

Читайте також: У Києво-Печерській лаврі від коронавірусу помер ще один священник

Тож, шляхом нехитрих математичних розрахунків, маємо від 58 до 195 тисяч євро. За раз! На одній фотографії! На цьому колажі 18 таких комплектів – множити не треба)))

А ви, – "мерседеси, мерседеси"... – на них хоч можна їздити. А тут на мужику пацьорів на п’ять мерседесів!

Коротше, інформація дана так, – для роздумів і рефлексій. Благаю, не множте те все і не діліть на пенсії чи операції.

І ще, миймо руки і сидімо вдома!

P.S. запобігаючи хибних висновків, зауважу – не всі священицькі ризи такі збочено-дорогі і не всі монахи Лаври мають такі статки – знаю там надзвичайно скромних і побожних людей", – йдеться в дописі.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook