Артема Ситника, який очолює Національне антикорупційне бюро, можуть звільнити. Законопроєкт про приведення статусу НАБУ у відповідність з вимогами Конституції вже зареєстрували.

Читайте також: Попри рішення суду, корупціонер Ситник залишиться на посаді

Інформує Верховна Рада

Раніше уряд підтримав законопроєкт. Тепер його передали на розгляд керівництва Ради.

Що передбачає законопроєкт

Тексту ініціативи наразі не оприлюднили. Однак міністр юстиції Денис Малюська зазначав, що ініціатива передбачає звільнення Ситника з посади директора НАБУ. Мають ввести новий механізм призначення очільника бюро.

Поки обиратимуть нового директора, бюро буде очолювати перший заступник директора глави НАБУ – Гізо Углава. За інформацією Bihus.Info, Углава міг бути причетним до оборудок в Укроборонпромі. Щоправда, Малюська запевнив, що в незалежності та неупередженості заступника не сумнівається.

Читайте також: Директор НАБУ Ситник в березні заробив понад 220 тисяч

Що цьому передувало

  • Про те, що уряд схвалив законопроєкт щодо звільнення Ситника, повідомив глава ЦПК Віталій Шабунін. За його словами, звільнити Ситника вирішив нібито сам президент Володимир Зеленський.

  • До слова, в грудні 2020 року окремі положення закону про НАБУ втратили чинність, бо перед тим Конституційний суд визнав їх неконституційними.

  • Відтак в Україні фактично немає законної процедури призначення директора НАБУ. Однак на статус Ситника чи бюро це не впливає.