Президент Польщі Дуда в посланні з нагоди річниці Волинської трагедії закликав будувати добрі стосунки з Україною «на основі правди та сучасних прагнень».

Читайте також: Україна виконала історичну обіцянку, дану Зеленським Польщі: про що йде мова

Як передає Цензор.НЕТ, заяву польського президента опубліковано на урядовому сайті українською мовою.

11 липня в Польщі на державному рівні вшанували пам’ять жертв Волинської трагедії 1942-1943 років. У Польщі цей день називають «Національним днем пам’яті жертв геноциду, вчиненого українськими націоналістами». В Україні не згодні з таким трактуванням подій того часу.

У своїй заяві Дуда сказав, що зараз Польща пам’ятає все, що сталося із «загиблими дочками і синами», щоб вчитися за історією на майбутнє.

«Пам’ять про страждання та смерть наших співвітчизників також зобов’язує нас будувати добрі стосунки з українською нацією та державою – на основі правди, спільного досвіду та сучасних прагнень. Я переконаний, що, діючи таким чином, ми виконаємо волю наших мучеників, які загинули лише тому, що були поляками», – сказав польський президент.

Читайте також: "Україна повинна бути рівноправним членом Євросоюзу", – Зеленський

Він заявив, що злочини Волинської трагедії були спрямовані проти поляків, а їхньою метою були «етнічні чистки на південно-східних теренах Другої Польської Республіки: Волині, Поділлі та Малопольщі до лінії Сяну».

«Ми вшановуємо пам’ять наших предків, родичів, сусідів, яких десятки тисяч загинуло, і понад чверть мільйона було змушено рятувати життя втечею, назавжди залишивши рідні села та міста», – сказав польський президент.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook