На Волині інспектор поліції виписав штраф на тезку чоловіка за перевищення швидкості. Але той ніколи не був у Кривому Розі і не володів вказаною у документі маркою машини.

Читайте також: В Україні змінили правила отримання водійських посвідчень

Четвертого липня цього року щодо Віктора Літвінчука було складено постанову про накладення адміністративного стягнення у справі про адміністративне правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, – пише газета "Полісся".

Правоохоронець “побачив” перевищення швидкості в населеному пункті на 24 кілометри. Все б то нічого, однак існує кілька "але". Віктор Васильович ніколи не був у Кривому Розі і не володів вказаною у документі маркою машини. Водночас, зазначене у постанові посвідчення водія не відповідає документам, які йому належать. Більше того, виявилося, що пан Віктор має "двійника" у Дніпропетровській області. Паралельно, постанова складена з відхиленням від чинних норм, а це означає, що інспектор порушив права громадянина. Тож тепер наш колега змушений доводити свою невинуватість у судовому порядку.

Вікторові Літвінчуку, фактично, пощастило, адже має справу із повним тезкою і документально може підтвердити існуючу невідповідність. Однак трапляються ситуації, коли шахраї відверто "крадуть" інформацію про особу або ж дублюють дані її машини. У результаті невинні особи ризикують втратити свої транспортні засоби або автоматично можуть стати винуватцями злочинів, яких не скоювали, і довести протилежне буде дуже складно.

Як не втрапити на гачки зловмисників?

Переконайтеся, що автомобіль – не "двійник". Останнім часом широкого розголосу набула проблема автомобілів-"двійників" на українських дорогах (коли одні номерні знаки використовує два і більше автомобілів ідентичних моделей). Про те, що існують два ідентичні автомобілі, власник "оригінального" транспортного засобу та власник "двійника" можуть дізнатися в найнесподіваніший момент. Наприклад, коли, як і наш краянин, отримають повідомлення з виконавчої служби з вимогою сплатити штрафи за порушення Правил дорожнього руху або виклики до суду для розгляду справи по ДТП.

Читайте також: Два свідоцтва і два посвідчення: у Луцьку вночі затримали водія-порушника

Щоб такого не трапилося, покупцям радять перевіряти транспортні засоби в експертній установі на предмет справжності номерів агрегатів, а також за базами ДАІ на предмет того, чи перебуває транспортний засіб на обліку з тими номерами, що є на них.

Потурбуйтесяпро безпеку персональних даних

Будьте уважні, коли погоджуєтеся на обробку своїх даних під час отримання дисконтних карток, реєстрації на веб-сайтах чи заповненні гугл-форм, адже вони можуть бути легко викрадені хакерами або передані іншим особам. У жодному разі не розголошуйте своїх паспортних даних, номера ідентифікаційного кода чи інших документів без потреби в інтернет-просторі та установах, для яких ця інформація буде зайвою.

На ваші дані посягають?

Зверніться у поліцію або відновіть порушені права у судовому порядку. Незаконне збирання, зберігання, використання або поширення конфіденційної інформації про особу без її згоди або поширення цієї інформації у публічному просторі кваліфікується як злочин. У суді можна вимагати вилучення особистої інформації у її володільця чи розпорядника, а також спростування недостовірної інформації про себе чи членів своєї родини.

Зверніться до Уповноваженого Верховної Ради з прав людини. Звернення можна подати як у письмовій формі, так і у електронній за допомогою вікна на офіційному сайті омбудсмена.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook