В Україні його засудили, а в Данії надали політичний притулок. 10 років тому ім’я колишнього волинського чиновника Олександра Вікторова скандально прогриміло на всю країну.

Читайте також: Повідомили імена «злодіїв у законі», на яких РНБО наклала санкції

Про це йдеться в сюжеті ТРК «Аверс».

Поліція запевняла, що Вікторов торгував місцями на цвинтарі. В той час він очолював Луцький спецкомбінат і був депутатом обласної ради. Згодом його засудили. Але правоохоронці Данії волинянина не депортують. Він і досі судиться з обласною прокуратурою.

В Україні його досі розшукують. Ще в 2012 його визнаил кримінальним злочинцем. Присудили 5 років ув’язнення. А от в Данії навпаки: імміграційна служба вважає волинянина Олександра Вікторова політичним біженцем. Уже сам факт викликає чимало питань.

На той момент Вікторов був депутатом обласної ради ВО «Свобода» і добряче підставив своїх-колег однопартійців цим скандалом

По-перше, усі ми знаємо, що країни Євросоюзу просто так цього не роблять. Кримінальних злочинців Євросоюз не переховує і прихисток їм не дає. По-друге, чому Вікторова у Європі визнали саме політичним біженцем? Адже злочин, в якому його звинуватили в Україні, до політики відношення, ніби то, і не має. 

«Данський орган, який надав мені притулок, він чітко зазначив в своєму рішенні, що моя кримінальна справа є фактичним вираженням мого політичного переслідування. Це все розпочалося у вересні 2011 року».

Україна подавала мене на екстрадицію у 2018 році, і Данія відмовила в цій екстрадиції. Це питання навіть не розглядав датський суд, не дійшло до розгляду, а розглянув Генеральний рокурор. І відмовив в задоволенні цього запиту. Бо там процедура така, що спочатку розглядає прокурор, чи є взагалі підстави для видачі. Я був затриманий після звернення України, після встановлення мого місцезнаходження. Я був затриманий на 8 діб. 8 діб перебував під арештом. На 8 добу Генеральний прокурор Данії прийняв рішення про відмову в екстрадиції. Більше того: за цих 8 днів я отримав 2 тисячі євро компенсації за безпідставний арешт. Більше того, інтерпол на даний час скасував мій розшук», – заявив політичний біженець, колишній начальник КП «Луцький спецкомбінат».

Читайте також: Порошенко міг допомагати Медведчуку заробляти мільярди (відео)

А от українська прокуратура знімати розшук Олександра Вікторова, схоже, не збирається.

«Відносно позивача був ухвалений обвинувальний вирок суду, а саме: вироком Луцького міськрайонного суду від 17.09.12 року, Вікторова визнано винним у вчиненні кримінальних правопорушень. Йому  призначене відповідне покарання у вигляді 5 років позбавлення волі», – повідосмила представник Волинської обласної прокуратури Тетяна Романишина

Саме тому обласна прокуратура позов Олександра Вікторова не визнає. Кажуть, є вирок суду про ув’язнення Вікторова, але до матеріалів справи прокуратура цей вирок чомусь не додала. Такі дії представника прокуратури суддю, схоже, дуже дивують. Мовляв, як розумна і досвідчена людина може не надати суду докази своїх слів?

«А де ті вироки? – Вироки в суді. – В якому вони суді? Ви посилаєтесь, що є вироки, де ті вироки в матеріалах справи? – А звідки Ви берете цю інформацію, що зазначаєте суду? – З Єдиного реєстру судових рішень. – Ну то де вони в цій справі? Ви ж на ці обставини звертаєте увагу, ну…представник відповідача…ну Ви ж розумна досвідчена людина. Коли Ви звертаєте увагу на ті обставини – всі обставини мають бути підтверджені належними і допустимими доказами», – говорить суддя Волинського окружного адміністративного суду Юрій Сорока.

Але бачимо, докази українських правоохоронців в Європі належними і допустимими не вважають. Зрештою, підготовче засідання відкладають до кінця травня. Втім, позов до прокуратури не єдиний. Позивається Вікторов і до нацполіції. Але цю справу розглядають наразі не місцеві судді – вона у Львові. А от переглянути справу щодо самого вироку за нововиявленими обставинами в Луцькому міськрайонному суді, каже Олександр Вікторов, йому відмовляють. Згодом апеляція, то ж далі буде.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook