Споживачі мають дотримуватися загальних правил безпеки та якості харчових продуктів, реально ставитися до цін, не купувати м’ясо та молоко на стихійних ринках.

Читайте також: Аптекарі попереджають: чим менше буде аптек, тим дорожчі ліки

Такі поради пролунали від експертів під час круглого столу на тему безпеки харчових продуктів, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Коли ми говоримо про загальні рекомендації для споживача, перша і основна – споживачеві слід бути пильним. Треба уважно перечитати інформацію, яка нанесена (на пакування – ред.). Якщо візуально здається, що це масло, але при прочитанні виявиться, що там основні – жири, то це, в кращому випадку, спред. Треба стежити за ціною, і якщо зустрічаєте в супермаркеті масло по 11 грн, подумайте, чи варто вірити, що це масло", – сказав Микола Мороз, генеральний директор директорату з безпечності та якості харчових продуктів Міністерства аграрної політики та продовольства України.

Він додав, що якщо хтось біля станції метро о 17-ій годині бачить домашнє молоко, яке простояло цілий день і не скисло, то теж варто задуматися.

Читайте також: "Шахрайське АТБ дістало", – лучани скаржаться на обслуговування у відомому супермаркеті

"І останнє – це не боятися відстоювати свої права, звертатися зі скаргою в Держпродспоживслужбу. На даний час мораторію (на перевірку – ред.) немає, окремих дозволів не потрібно, досить швидко буде проведено перевірку. Таким чином ви захищаєте не лише себе, а й інших споживачів. Тому що вони (служби – ред.) оперативно реагують на цю інформацію", – підкреслив Мороз.

За словами голови Громадської ради при Держпродспоживслужбі України Віталія Башинського, більшість країн світу вже зрозуміли, що боротися з фальсифікатом краще за все, навчаючи споживача, оскільки якщо він не хоче голосувати за якогось виробника своїми грошима, то той просто зникне.

"Тому потрібно читати інформацію на пакуванні для того, щоб зрозуміти вміст продукту. Ви перш за все повинні знати, що держава здатна перевірити те, що там написано. По-друге, якщо ви бачите, що люди беруть цей продукт, вони за нього вже проголосували. Отже, вибирайте те, що люди вибирають, навіть якщо ви не в своїй країні, бо там, де їдять місцеві, завжди готують краще, ніж там, де їдять туристи", – порадив Башинський.

Читайте також: На що українці найбільше витрачають гроші

Він також вважає, що орієнтуватися треба на ті торговельні мережі, де система контролю вища, ніж в інших продавців.

"На сьогодні репутаційна відповідальність у деяких торговельних мережах ще збережена, і вони роблять свої внутрішні перевірки", – поінформував експерт.

Щодо стихійної торгівлі, то Башинський називає її катастрофою.

"Я – ветеринарний лікар. І скажу, що в трьох випадках з 10 я бачу, що біля зупинок метро продають м’ясо тварин, які загинули своєю смертю. Також не купуйте "білу воду" біля метро, бо її не можна назвати молоком. Не купуйте сир, бо він може містити значний відсоток соди – аби не прокис. Ні в якому разі не купуйте продуктів у стихійних місцях торгівлі", – закликав фахівець.

За його словами, для цього є спеціальні місця, зокрема агропродовольчі ринки, де принаймні є лабораторія ветсанекспертизи.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter