Восени в Україні можливий спалах захворюваності через Дельта-штам коронавірусу. Єдиним ефективним засобом стримування вірусу може стати жорсткий карантин, або локдаун.

Читайте також: У МОЗ хочуть дозволити працювати закладам без обмежень у період жорсткого карантину

Про це заявив військовий лікар-епідеміолог Сергій Кравченко, пише OBOZREVATEL.

"Я думаю, що в осінньо-зимовий період будуть жорсткі карантини, Дельта-локдауни", – сказав він.

За словами медика, захворюваність напевно буде збільшуватися через низку об’єктивних причин. Зокрема, через більшу агресивність Дельта-штаму у порівнянні з іншими штамами, через сезонний фактор, а також через те, що навіть вакциновані громадяни можуть хворіти на коронавірус у легкій формі та бути джерелом розповсюдження інфекції.

В цьому контексті епідеміолог зауважив, що наразі в Україні не сформувався колективний імунітет, незважаючи на велику кількість тих, хто перехворів або вакцинувався.

Читайте також: Зовсім скоро: в Україні прогнозують новий спалах коронавірусу

За оцінками Кравченка, коронавірус в Україні не вдасться подолати надто швидко. "Епідеміологічний хвіст буде тягнутися доволі довго", – попередив він. Зокрема, за рахунок того, що не всі громадяни будуть вакциновані – чи то через переконання, чи то з медичних причин. "Плюс певний відсоток вакцинованих також буде хворіти", – додав він.

Водночас восени настане сезон гострих респіраторних захворювань, і через це неминуче зростатиме й захворюваність на COVID-19. Таким чином, "буде зростання захворюваності і смертності, і єдиним інструментом стримування інфекції є запровадження жорстких обмежувальних заходів", – попередив лікар.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook