Психічне та фізичне здоров'я - фундаментальна частина хорошої якості життя. Незалежно від того, чи ви боїтеся звернутися до лікаря або просто не дбаєте про себе, ви можете ігнорувати симптоми чи сигнали тіла про можливі проблеми.

Читайте також: У Луцьку сотні дітей захворіли на кір

Коли ви нарешті вирішите звернутися до лікаря, проблема полягає в тому, що може бути занадто пізно для лікування, і у вас залишаться незворотні наслідки. Природа розумна, і організм може надсилати сигнали тіла, які вказують на те, що щось не так. Так чи інакше, тіло говорить вам, що відбувається щось погане, - 

Звісно, ми не хочемо перетворити вас на іпохондриків чи змусити вас зациклитися на здоров’ї. Проте варто знати, які симптоми та застереження означають, що треба звернути увагу.

Попереджувальні сигнали тіла

1. Зміна ваги

Люди, як правило, сидять на дієті або роблять фізичні вправи, щоб скинути зайві кілограми або підтримувати вагу. Але якщо ви останнім часом стрімко втрачаєте чи набираєте вагу, не докладаючи зусиль, це тривожний дзвіночок.

Якщо ви скинули занадто багато ваги без причини, це може бути симптомом того, що щось не так з організмом. Це може бути гормональний дисбаланс, і в цьому випадку необхідно звернутися до лікаря і перевіритися.

2. Зміни в сечі

Оскільки токсини з організму виводяться через сечовипускання, зміна в сечі може багато чого сказати про те, як функціонує ваше тіло. Якщо змінюється запах або колір, зверніться до лікаря, щоб дізнатися, що відбувається.

Ваша сеча повинна бути світло-жовтого кольору та мати помірний запах. Якщо ви помітите будь-які зміни, не варто довго чекати, перш ніж сходити до лікаря. Вам не має бути боляче під час сечовипускання. Важливо пити достатню кількість води, і якщо проблема не зникне, проконсультуватися з лікарем.

Проблемам з нирками здебільшого можна запобігти, роблячи помірні зміни у раціоні та способі життя. Однак якщо ви не звертаєте уваги на симптоми, невеликі проблеми (наприклад, нирковий літіаз) можуть стати великими (наприклад, каменями в нирках).

3. Зміни в калі

Будь-яка зміна є попереджувальною ознакою того, що ваше тіло не працює так, як треба. Хороше здоров’я кишківника є життєво важливим, тому не можна ігнорувати цю проблему. Від цього залежить загальне самопочуття.

Читайте також: Вчені довели несподівану користь картоплі для спортсменів

4. Зміни в зовнішньому вигляді

Деякі зміни легко не помітити, оскільки ви можете не звернути на них увагу, як от зміни на шкірі. Ваша шкіра захищає вас, але також може показати, якщо є якісь внутрішні проблеми.

Якщо ви помітите будь-які зміни на шкірі (сухість, плями, почервоніння, висипи, подразнення, алергії, екзема тощо), обов’язково з’ясуйте причину.
Слідкуйте за виглядом нігтів, волосся та губ. Аномалії можуть свідчити про те, що рівень певних поживних речовин, вітамінів або мінералів занадто високий або низький. Вони також можуть вказувати на гормональний дисбаланс.

5. Загальний дискомфорт

Якщо у вас без будь-яких очевидних причин виникає гострий біль, головний біль або проблеми з травленням, такі як діарея або нудота, зателефонуйте своєму лікарю якомога швидше. Наприклад, постійні запаморочення та сильний головний біль можуть бути ознаками неврологічної проблеми.

6. Втома або неспокій

Якщо ви почуваєтеся втомленими або слабкими, або якщо у вас виникають проблеми зі сном і прокидається більш втомленими, ніж коли ви лягли спати, необхідно звернутися до лікаря. Такі сигнали тіла можуть бути викликані серйозними проблемами зі здоров’ям.

7. Рани, які не гояться

Ваша шкіра володіє могутньою здатністю лікувати себе. Коли ви отримаєте рану або поріз, він повинен швидко загоїтися. Якщо це займає надто довго, це ознака того, що щось не так з вашою імунною системою, згортанням крові чи іншими чинниками.

Найголовніше – знати ваше тіло і навчитися читати сигнали тіла, які воно надсилає, щоб сказати, що щось не працює належним чином. Варто навчитися звертати увагу на ці ознаки.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook