Тисячі людей купилися на схему легкого "заробітку" з фінансовою пірамідою, замаскованою під ювелірну компанію B2B Jewelry, яка щодня набирає обертів.

Читайте також: Афера з працевлаштуванням: в Україні розкрита велика схема

Про це йдеться в сюжеті ТСН.Тиждень.

Реклама піраміди в кожному обласному центрі країни та навіть невеликому містечку. За кожною ювелірний магазин, а в ньому купа народу. І це ще не все – B2BJewelry є в Росії та 15 магазинів в Казахстані, відзначають журналісти.

"Компанія буде щотижня віддавати відсоток. Від 8 відсотків і вище. Таких відсотків не дає жоден банк", – заявлять співробітники піраміди.

Покупцям ювелірки продавці кажуть: "Якщо ви купуєте у виробі срібло або золото, якщо ви купуєте покупку від тисячі гривень, за рік ви заробляєте 104 відсотки. Ви відбиваєте суму".

"На ювелірних виробах відразу 2 цінники – вартість, за яку купуєте прикрасу. Інша сума – яку вам повернуть протягом року. Це кешбек. Повна вартість товару плюс 4 відсотки. Вигідний бізнес, чи не так? Вам фактично дарують прикраси. Однак, набагато вигідніше купити сертифікат. Це паперові прямокутники, де намальовано від однієї до 27 тисяч гривень. На сертифікати великі відсотки до 8 в тиждень, а це 416 відсотків річних", – йдеться в сюжеті.

"Ви купили на 5 тисяч гривень, ми множимо на 8%, 400 гривень ви отримуєте щотижня. Одну п’ятницю ми пропускаємо і множимо на 52 тижні, виходить 20 тисяч 800, ви від 5 тисяч заробляєте за рік", – переконують продавці. І це ще не все, приводьте друзів і отримаєте додаткові бонуси.

"Коли люди бояться, можна вкласти тисячу гривень просто для перевірки. Потім, якщо ви приєднуєте когось зі своїх – дружину, чоловіка, дітей, потім друзів. Тобто у вас зростає мережа і вам теж від них приходять гроші. Ми вам даємо гроші, за те що ви приводите людей", – додають продавці. Є і розписана система бонусів, залежно від того, на яку суму зроблено покупок вашою командою, тобто людьми, яких ви привели в проект, і скільки відсотків вам за це нарахують. Всі виплати перераховують на вашу банківську карту, інтернет-гаманець або на касу реального магазину.

Але журналісти ТСН не такі ризикові, тому для початку купили срібні сережки за 1174 гривні. Розрахуватися можна і в валюті. Документи та не фіскальний чек, який видали, показали юристам, а самі сережки – на експертизу.

"Проста робота, прості вироби, нічого складного немає. Застібки фіксують дуже погано. Треба буде трошки підігнути їх. Чисто робота і срібло. Приблизно (коштують – ред.) 300 гривень – 400 гривень", – пояснює ювелір. Все залежить, як магазин оцінює роботу і наскільки робить накрутку. З нею навіть ювелір називає меншу суму, ніж на ціннику. Нехай навіть це дійсно срібло вказаної проби зі справжніми каменями.

І якщо з прикрасою, все більш-менш зрозуміло, то з документами все навпаки. Без ідентифікаційного коду господарюючого підприємства і його повної назви українською мовою. "Цих реквізитів ми тут не бачимо. Тут такий гарний бланк з пташкою, якісь друку. Але вибачте, у мене у дитини іграшковий друк приблизно ось такий. Тут я бачу, що фактично якась фізична особа взяла ці гроші собі", – каже юрист Лаврентій Царук.

Навіть на самій бирці є юридичні прогалини. "Повинні бути реквізити підприємства-виробника чіткі. Тут їх немає", – додає юрист. І ще одне серйозне порушення закону – це розрахунок у валюті та відсутність терміналів. Тобто плати чим хочеш, долари, євро і все з кешем без будь-якої можливості зрозуміти, куди весь цей нал везуть. Є всі ознаки піраміди. І ювелірні прикраси – всього лише приманка, говорить фінансист Ерік Нанімай. Тому що для початку людям дають потримати в руках щось реальне, цінне.

"Дивись, ти можеш заробити на сертифікаті у 4, 5, у 8 разів більше. Навіщо тобі золото? Ось де заробіток, будь з нами партнером. Я згадую Льоню Голубкова з МММ", – підкреслює аналітик. На картонних бланках сертифікатів – теж жодних реквізитів. Ні слова про умови виплат і під які відсотки.

"Будь-яка піраміда існує до того часу, поки в неї зайде останній дурень", – зазначає Нанімай. Засновник проекту – вінничанин Микола Гонта власник ювелірної фабрики й цього надприбуткового бізнесу.

"Цей бізнес дійсно рентабельний. Мені вдалося поєднати величезну швидкість продажів і цей же рівень маржі й це дає ось такі плоди", – каже чоловік. А сертифікати без будь-яких реквізитів, за якими платять шалені відсотки – звичайні подарункові сертифікати, додає Гонта.

Читайте також: На Волині шахраї представлялись поліцейськими і вимагали гроші

"Це просто подарунковий сертифікат. Це не документ. Його не купують, сертифікат – це еквівалент ювелірного виробу", – говорить бізнесмен.

Втім, прокуратура все-таки зацікавилася діяльністю вінничанина. Відкрито кримінальне провадження. Зокрема встановлено, що за рахунками, відкритими в банківських установах на користь БО "БФ "Зимородок", зараховувалися кошти, як у вигляді благодійних внесків від фізичних осіб, у тому числі у вигляді оплати В2В сертифіката. Банківською установою встановлено, що в бізнес-проекту "B2BJewelry" є свій веб-сайт, на якому розміщена інформація, яка викликає мотивовані підозри в шахрайстві за схемою "фінансової піраміди". Зазначене свідчить про те, що учасниками організованої групи організований злочинний механізм, який полягає в ухиленні від сплати податків в особливо великих розмірах, шляхом реалізації ювелірних виробів через підконтрольних юридичних та фізичних осіб – підприємців.

Детальніше дивіться в сюжеті ТСН:

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook