На Волині рівненська податкова міліція на складах агропідприємства влаштувала обшуки. Втім шукали не агропродукцію, а ймовірну партію цигарок і алкоголю.

Читайте також: Стало відомо імена посадовців, які вимагали відкати за реалізацію вугілля на Волині

Чому обшуки проводили податківці з Рівного, а не наші, і що ж там познаходили – про це у Рівненській ДФС відмовчуються. Та й біля самих складів чоловік, який назвав себе їхнім власником, поводився неадекватно: виштовхував знімальну групу із території, ображав та погрожував. Про це йдеться у сюжеті телеканалу "Аверс".

У селі Забороль, що поблизу Луцька, 14 серпня відбулися обшуки на складах волинського підприємства "Патріот Агро". Очолює його Катерина Смолка, представник – Михайло Смолка. До слова, його дружина Яна Смолка працює у Волинському окружному адміністративному суді. Офіційно зазначено, що компанія займається вирощуванням агрокультур та тваринництвом.

От тільки шукали на складах цього дня аж ніяк не сою чи ріпак, а ймовірну партію контрафактних цигарок та алкоголю.

Читайте також: На Волині посадовці шахти вимагали відкати за реалізацію вугілля


Біля самих складів журналісти помітили чимало автівок, припаркованих біля заїду, одна з яких – із військовими номерами. Поблизу складів працювали слідчі, а територію міряли кроками молодики спортивної статури.

Знімальній групі тут були не раді. Чоловік, який представився власником складів і який дуже схожий на представника "Патріот Агро" Михайла Смолку, тримав оборону та поводився агресивно: погрожував фізичною розправою журналісту та обіцяв розбити камеру оператору.

"Вийди, вийди, друг! Давай, давай, давай! Поки окуляри цілі і камера тоже, давай. Галубчік, пашлі, щоб я тебе не виводив… Давай, пашлі атсюда… Давай тапи, блін… Тебе хто сюди покликав?.. Що відбувається? Мені вапшє пацани нравляться, ти такій нічьо… Тапи отсюда. Три мінути, я тебе дожину, бля, побачиш", – зухвало поводився чоловік.

Небагатослівною була і податкова міліція. Про деталі обшуків та чи знайшли те, що шукали, – ані слова.

Більш багатослівною виявилася адвокатка власника складів Яна Кінах. За її словами, обшуки тут розпочали о десятій ранку працівники податкової міліції Рівненської області. Запевняє: податківці не надали відповідних документів для проведення обшуку.

"Сьогодні тут відбувалися спроби провести незаконні обшуки працівниками Рівненської податкової поліції. Тобто приїхали слідчі, приїхали оперативні працівники без належних документів. Ми викликали слідчо-оперативну групу, повідомили про злочин. Відшукували незаконно виготовлені акцизні товари або марки акцизного збору. Обшук провели, хоча були порушення з боку слідчих. Ми про це обов’язково повідомимо у Державне бюро розслідувань. Звичайно, нічого не виявили. Ми розуміємо: це якась така фальсифікована справа", – прокоментувала адвокатка.

Читайте також: Хакер з Луцька заражав комп'ютери австрійців та вимагав у них гроші

Чому саме рівненська податкова міліція проводила обшуки на складах, журналісти намагалися з’ясувати безпосередньо у податківців із сусідньої області. Втім вони порадили писати запит.

У фіскальній службі були трохи багатослівнішими: інформацію про кримінал і обшуки підтвердили. Мовляв, все відбувалося законно.

"Адвокат запевняла: на складах нічого не знайшли. Проте чому ж їхній власник так бурхливо відреагував на журналістів? Схоже, дуже не хотів, аби побачили наповнення складів", – міркують автори сюжету.

До слова, дозвіл на обшуки журналісти знайшли в ухвалі Рівненського міськрайонного суду. Суддя надав дозвіл прокурорам проводити обшуки через кримінальне провадження щодо незаконного виготовлення безакцизних товарів.

"З метою забезпечення цілісності незаконно виготовлених тютюнових виробів, обклеєних підробленими марками акцизного податку, документів, предметів, речей", – йдеться в ухвалі.

До слова, що таять в собі ці склади – не знають і місцеві мешканці. Проте відомо, що "Патріот Агро" неодноразово фігурував у гучних скандалах, пов’язаних із земельними махінаціями на Волині. Селяни звинувачували фірму у рейдерстві.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook