Міжурядова група експертів ООН зі зміни клімату вперше підготувала наукову оцінку кліматичної ситуації з 2014 року.

Читайте також: Екологи назвали Coca-Cola головною причиною знищення пляжів

Середня температура поверхні Землі через викиди парникових газів підвищиться на 1,5 ° C або 1,6 ° C вже до 2030 року. Це на 10 років раніше, ніж прогнозувалося три роки тому, повідомляє Gazeta.ua з посиланням на France 24.

Поглиначі викинутого людством вуглекислого газу - ліси, океани і грунту - демонструють ознаки насичення, тому цілком ймовірно, що відсоток антропогенного вуглецю, що поглинається ними, буде знижуватися.

Через діяльність людини планета нагрівається і підвищує ризик виникнення екстремальних погодних явищ, таких як теплові хвилі, урагани, лісові пожежі.

Вчені повідомляють, що зараз спостерігається уповільнення системи течій, які переносять тепло з тропіків до північної півкулі. Якщо це не припиниться, то європейські зими стануть суворішими, сезони мусонів можуть порушитися, а рівень води в Північній Атлантиці - істотно піднятися.

Світовий океан піднявся приблизно на 20 см з 1900 року. Темпи зростання потроїлися за останнє десятиліття. До 2300 року рівень води в Світовому океані може піднятися до двох метрів.

Експерти звертають увагу, що людям потрібно відмовитися від викидів метану - другого за значимістю парникового газу.

Він затримується в атмосфері не так довго, як вуглекислий, але набагато ефективніше утримує тепло. Зараз рівень метану в атмосфері найвищий принаймні за 800 тис. років.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook