На Волині посилюють карантин – ОДА, Після престольного празника у селі під Луцьком священник та його дружина захворіли на коронавірус (фото), Керівник Волинської обласної лікарні спростував інформацію про переповнені лікарні хворими на COVID-19, На волинському підприємстві зафіксували майже 30 випадків коронавірусу – такими були головні новини Волині 4 серпня.

На Волині посилюють карантин – ОДА

Читайте також: На Волині за добу – майже 60 випадків та одна смерть від COVID-19

Для запобігання поширенню коронавірусної інфекції на Волині вирішили посилити карантин.

Про це йшлося під час засідання обласної комісії з питань ТЕБ та НС.

Зокрема, на виконання постанови Кабінету Міністрів України від 22 липня, якою кожен регіон України розділений на різні рівні епідемічної небезпеки, в області ухвалили протиепідемічні заходи, відповідно до визначених Урядом зон (зеленої, жовтої, помаранчевої та червоної).

Місто Луцьк за рівнем поширення епідемічної небезпеки COVID-19 потрапив до червоної зони, Луцький та Любешівський – до помаранчевої, місто Нововолинськ, Горохівський, Ківерцівський, Локачинський, Маневицький і Турійський райони – до жовтої.

Читайте також: 8 ОТГ Волині потрапили в рейтинг 200 найкращих громад України

"Червона" зона означає суворий карантин. Тож головний державний лікар області Наталія Янко розповіла, чому адміністративний центр області потрапив у "червоний" рівень епідемічної небезпеки.

"Оскільки в області на день проведення державної ТЕБ та НС відбувалося перевищення двох із чотирьох цільових показників, враховувався внесок кожної окремої адміністративної одиниці. На території міста Луцьк показник динаміки зростання випадків інфікувань становив 68 %, що відповідає червоному рівню небезпеки. Він повинен не перевищувати 50 %", – повідомила Наталія Янко.

Як зазначила головний санітарний лікар, показники вираховуються автоматично у програмі, яка й визначає до якого рівня віднести ту чи іншу територію. Рішення Державна комісія з питань ТЕБ та НС переглядає кожні 7 днів.

Загалом на Волині аналіз поточної епідемічної ситуації свідчить, що на сьогодні невідповідність відбувається по 1 із 4 визначених критеріїв, котрі вираховуються при встановлені рівня епідемічної небезпеки. Це стосується коефіцієнту виявлення випадків інфікування, котрий перевищує рекомендований 11 %. Проте, зазначений показник набув тенденції до зниження і на сьогодні становить 17,5 % проти 21 % (станом на 26 липня).

Показник динаміки зростання випадків інфікування почав знижуватися і на сьогодні становить мінус 18 % (при рекомендованому не більше +10%). Зниження відбувається із кінця липня, коли він складав +48 %.

Читайте також:  У Луцьку помер 15-річний хлопчик, який боровся зі страшною хворобою (фото)

Відтак, члени комісії вирішили ухвалити протиепідемічні заходи відповідно до зон епідемічної небезпеки, як встановлено у постанові КМУ.

Разом із цим вирішили звернутися до КМУ, МОЗу, Центру громадського здоров’я з пропозицією перегляду методики визначення рівня епідемічної небезпеки поширення захворюваності COVID-19, зокрема щодо недоцільності застосування показника "внесок одиниці в перевищення регіону", який спотворює об’єктивність отриманих результатів.

Після престольного празника у селі під Луцьком священник та його дружина захворіли на коронавірус (фото)

У селі неподалік Луцька священник та його дружина захворіли на коронавірус.

У день рівноапостольного князя Володимира і 1032-ої річниці Хрещення Русі Храм Святого Володимира, що у селі Тарасове Луцького району, відзначали престольний празник. Ймовірно, священник тоді і заразився коронавірусною інфекцією.

Читайте також: Робота громадського транспорту у Луцьку: що робить поліція із "порушенням" карантину (відео)

Згодом стало відомо, що його дружина також хворіє на COVID-19.

Варто зазначити, що 28 липня 2020 року Божественну літургію у храмі Рівноапостольного великого князя Володимира в селі Тарасове Луцького районного очолював митрополит Луцький і Волинський Михаїл. Світлини було опубліковано на сайті ПЦУ.

Як видно на фото, священники причащали вірян та маленьких діток з однієї ложки та у храмі було величезне скупчення людей.

Керівник Волинської обласної лікарні спростував інформацію про переповнені лікарні хворими на COVID-19

У Волинській обласній клінічній лікарні та обласній інфекційній лікарні спростували інформацію про те, що відділення у медзакладах буцімто переповнені хворими, про що раніше повідомив завідувач відділення пульмонології обласної клінічної лікарні Олег Яковенко.

Нагадаємо, що в коментарі Радіо НВ Олег Яковенко заявив про те, що його відділення переповнене пацієнтами з COVID-19 – "всі ліжка зайняті".

"Все відділення зайнято хворими на коронавірусну інфекцію та пневмонію. У інших закладах ситуація така ж сама. Інфекційна лікарня, знаю, також, на жаль, переповнена", – сказав Яковенко та додав, що посилення карантину в Луцьку є виправданим.

Читайте також: У МОЗ розповіли, як область може вийти з "червоної" зони карантину

Натомість, як повідомив очільник обласної клінічної лікарні Олександр Дудар, в інфекційному відділенні №2, яке очолює лікар Яковенко, загалом є 48 ліжко-місць, там зараз перебуває 30 хворих. В інфекційному відділенні №3 – 46 ліжок, з яких зайнято 21. У реанімації – 12 ліжок, там знаходиться 6 хворих. На апаратах штучної вентиляції легень хворих в реанімації немає.

Медичний директор з лікувальної роботи ВОКЛ Микола Юрко розповів, що інфекційний госпіталь працює в штатному режимі, критичної ситуації не спостерігається.

Не спостерігається критичного заповнення хворими і в обласній інфекційній лікарні. В коментарі ІА Волинські Новини очільник лікарні Руслан Морочковський повідомив, що в лікарні передбачено 121 ліжко-місце для хворих на коронавірус, станом на 4 серпня тут перебуває 67 хворих на COVID, ще 29 осіб – під підозрою.

На волинському підприємстві зафіксували майже 30 випадків коронавірусу

Станом на 4-те серпня на ТзОВ "Володимирська фабрика гофротари" у Нововолинську зареєстровано 25 лабораторно підтверджених випадків коронавірусу.

Про це повідомила завідувачка Нововолинським міськрайонним відділом ДУ "Волинський ОЛЦ МОЗ України" Наталія Мариніна.

Читайте також: Як на Волині проходить вступна кампанія в умовах карантину

Усі хворі перебувають на амбулаторному лікуванні.

На підприємстві працює 105 осіб. Під медичним спостереженням знаходиться більше ста контактних людей. Це переважно працівники фабрики  гофротари, а також члени їхніх  сімей.

Керівник  підприємства, якого запросили на засідання, не прийшов, посилаючись на зайнятість.

У Нововолинській міській раді вирішили створити робочу групу, до складу якої увійдуть представники Держспоживслужби, відділу праці, санепідемстанції, Центру первинної медико-санітарної допомоги та інших служб. Ця група проведе рейди на предмет дотримання протиепідемічних заходів на ТзОВ "Володимирська фабрика гофротари".  ЇЇ очолить заступник міського голови Олександр Громик.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook