Підвищення зарплат вчителів прив'язали до відстрочення на 5 років тотальної українізації освіти.

Читайте також: "Діти не повинні бути голодними – і це головне", - Ірина Констанкевич

Комітет Верховної Ради з питань освіти прив'язав підвищення зарплат вчителів до вступу в силу норми про ліквідацію шкіл національних меншин, яку раніше відклали на 5 років.

Члени комітету на засіданні в середу підтримали законопроект з мови навчання нацменшин за умови, що пакетом буде йти законопроект 7153 щодо встановлення орієнтиру зарплати вчителів не менше трьох мінімальних зарплат.

У відповідності до законопроекту № 7153, який був внесений на розгляд депутатами від УКРОПУ, яким передбачено збільшення розміру заробітної плати вчителя наймолодшої категорії із 6 тисяч гривень до 11 тисяч.

Першим питанням було розглянуто урядовий законопроект, який передбачає фактичну відстрочку повноцінної реалізації норм статті 7 Закону "Про освіту" щодо мови навчання для дітей з національних меншин до 2023 року.

Тобто, в Кабміні хочуть відкласти заборону на вивчення предметів на мовах національних меншин до 2023 року. Зараз цю  норму пропонують запровадити з 2020 року

Нагадаємо, що реформа освіти передбачала, що з 2018 року тільки в молодшій школі залишаться класи з викладанням предметів мовами національних меншин. З 5 класу викладання предметів на мовах національних меншин ліквідується. З 2020 року і для молодших класів цю норму скасують. Тобто з 2020 року освіта в Україні повинна стати повністю україномовною.

"Розуміючи, що до 2020 року це неможливо забезпечити, в цілому члени комітету підтримали такий підхід пролонгації перехідного періоду з метою створення умов для адаптації дітей до нових вимог. У той же час, з огляду на те, що ці зміни пропонуються до перехідних положень Закону "Про освіту" , мій колега по комітету народний депутат Володимир Литвин запропонував доповнити Перехідні положення урядового законопроекту положеннями про мінімальну зарплату вчителя на рівні 3 мінімальних зарплат (понад 10 000 грн) ", - сказала член Коміту з питань освіти Ірина Констанкевич (позафракційна).

На сьогодні перехідні положення встановлюють мінімальну зарплату вчителя на рівні 4 прожиткових мінімумів (це трохи більше 7 тисяч).

За словами Ірини Констанкевич, нардеп Іван Кириленко (Батьківщина) вніс компромісну пропозицію про голосування законопроектів щодо вирішення мовного питання і питання заробітних плат вчителів в сесійній залі парламенту разом - в пакеті.

Члени комітету підтримали таку компромісну пропозицію, і тепер на черговый погоджувальній раді буде озвучено рішення комітету про необхідність прийняття рішення по цих двох важливих питаннях одночасно.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter