За час незалежності в Україні на 40 % скоротилась кількість професійно-технічних закладів освіти. 

Про це розповіла народний депутат від УКРОПу Ірина Констанкевич під час прямого ефіру на телеканалі «Нова Волинь». 

Нардеп наголосила, що дефіцит робітничих професій на ринку праці спровокований саме кризою у фінансуванні профтехосвіти, яка триває із 1990-ого року і до сьогодні. 
«Професійна освіта перестала бути суспільним пріоритетом. Це треба визнати. Якщо говорити про недофінансування – це недофінансування на державному рівні. Професійна освіта повинна фінансуватись в межах 0,3 ВВП, а ми маємо лише 0,16. Відповідно, також є недофінансування на місцевому рівні. Місцеві бюджети – різні і часто не забезпечують усіх необхідних потреб тієї чи іншої області. Наприклад, бюджет Волині не настільки потужний, як Київщини. Ще одна важлива складова – стратегія розвитку професійної освіти, як вона синхронізується з ринком праці. Це проблеми, які потрібно вирішувати, як на законодавчому рівні, так і на рівні бюджету», – зауважила Ірина Мирославівна. 
Парламентар також розповіла, що на часі підготовка двох законів, які стосуватимуться професійної та фахової передвищої освіти. 


«Найближчим часом відбудуться засідання обох робочих груп, спільно із фахівцями в цій галузі будемо готувати законопроекти, – зазначила Ірина Констанкевич. – У вересні я подала свої пропозиції до проекту держбюджету 2018 року, які стосувалися того, що не можна зараз перекладати на місцеві бюджети фінансування закладів I-II рівня акредитації. Досвід такого фінансування підтвердив, що покладання цих зобов’язань на місцевий рівень, – рішення не правильне. Воно обґрунтоване лише економічно-фінансовими міркуваннями, але, якщо говорити про освітянські, соціальні пріоритети – цього не варто було робити».