В Україні вимикають аналогову технологію передачі телесигналу 31 серпня.

Читайте також: Вимкнення аналогового телебачення: чи готова Волинь?

Про це повідомила прес-служба Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення.

"Кабінет Міністрів постановою від 13 червня 2018 року № 509 вніс зміни до Плану використання радіочастотного ресурсу України стосовно термінів використання аналогової технології телевізійного мовлення. Відтак 31 серпня 2018 року аналогове телевізійне мовлення припиняється на всій території країни", − йдеться у повідомлені. Інформує УНН.

У Києві та Кіровоградській області з 1 серпня було вимкнене аналогове мовлення для 13 телекомпаній загальнонаціонального мовлення, які мають ліцензії на цифрове мовлення. Але, Нацрада запропонувала не відключати від аналового мовлення до 31 грудня 2018 року ті телеканали, які не мають цифрових ліцензій.

Читайте також: Коли в Україні запрацює 5G

Основні питання, які найчастіше задають українці щодо цифрового телебачення:

Яка відмінність технологій "аналогове телевізійне мовлення" та "цифрове наземне телевізійне мовлення"?

В аналоговому стандарті один канал транслює одну телепрограму.В цифровому стандарті на одному телевізійному каналі транслюється вісім телепрограм.

Яка основна перевага від переходу на цифровий стандарт мовлення? 

Для глядача − можливість безкоштовного перегляду 32-х загальнонаціональних та місцевих телепрограми з високою якістю зображення та звуку; для країни − ефективне використання радіочастотного ресурсу, виконання міжнародних зобов’язань.

Яке обладнання потрібне для прийому цифрового ефірного телебачення DVB-T2?

Для приймання цифрового телевізійного сигналу необхідно використовувати:

− або тюнер/приставку/set-top-box, який підтримує стандарт DVB-T2 разом з телевізором, який не обладнано вбудованими ТВ-тюнером стандарту DVB-Т2;

− або телевізійний приймач з вбудованим тюнером стандарту DVB-T2; Також, для приймання ефірного цифрового телевізійного сигналу необхідна широкосмугова антена метрового діапазону та/або дециметрового діапазону.

Де можна придбати тюнер DVB-T2?

В роздрібних торговельних мережах побутової техніки та магазинах електроніки в Україні.

Читайте також: ЄС скасує перехід на зимовий час

Чи потрібна спеціальна приймальна антена?

Для прийому цифрового телевізійного сигналу не потрібна спеціальна антена, оскільки наразі цифровий телевізійний сигнал поширюється в діапазоні дециметрових хвиль. Проте слід врахувати, що для впровадження нового мультиплексу з новим переліком програм розглядається метровий діапазон хвиль. З огляду на зазначене, доцільно використовувати широкосмугову антену.

Як підключитися?        

Потрібно встановити тюнер Т2, з’єднати його з ефірною антеною і телевізором. Якщо все зроблено правильно, у телевізорі з’явиться стартове меню із налаштуванням каналів, які мовлять у регіоні. Найпростіший шлях – автопошук.

Чи можливо підключити до однієї приставки декілька телевізорів та дивитись одночасно різні програми?

Ні. Один приймач – один телевізор

Як налаштувати приймальну антену?

Як і звичайну телевізійну антену.

Як і де можна дізнатися номери каналів, на яких здійснюється прийом сигналів DVB-T2 в конкретному місті, селищі для правильного вибору підсилювача активної антени?

Інформація про розташування передавачів та номери каналів ТБ можна − у місцевій філії Концерну РРТ.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter