У Володимирі−Волинському місцева птахофабрика зливає у ґрунт відходи зі свого виробництва. У мережу виклали відео, на якому видно, як у відстійники тече рідина червоного кольору.

Читайте також: У курятині відомої волинської марки виявлено небезпечну інфекцію

Місцеві активісти переконані, що відходи не проходять належної фільтрації і забруднюють навколишнє середовище, йдеться у ТСН.

Кадри наче з фільму жахів − з труби хлине рідина, яка дуже нагадує кров. Це відео відзняли місцеві поблизу Володимира−Волинського. Червона рідина величезним напором виливається з труби, тече спеціальними каналами та просочується у ґрунт. Місцеві активісти запримітили це ще наприкінці літа.

"Був яскравіший, більш такий кривавіший, зараз він такий коричнюватий, часом попадають навіть рештки", − розповідає житель міста Володимир Рейтерович.

Сюди, на відстійники, що розташовані одразу за містом, зливає свої відходи місцева птахофабрика. За кілька днів після оприлюднення відео канали, якими тече червона рідина, позабивали дошками, а саму трубу – металевими листами. Під дошками чути, як рідина бурлить каналами і стікає у ґрунт. За словами місцевих, це відбувається без належної очистки і забруднює довкілля.

"За півкілометра каскад озерець маленьких, які впадають в озеро Лісне, а далі в річку Лугу, яка, в свою чергу, впадає в річку Буг", − пояснює Рейтерович.

"Люди хворіють після цього, коли цей стояв запах, в людей починався кашель, дерло горло", − каже інший житель Володимир−Волинського Тарас Сватко.

На птахофабриці запевняють, що ніякого екологічного лиха немає. На відстійники тече не кров, а технічна вода. Хоча й не заперечують, що кров туди таки потрапляє.

"Це вода після омивання тушки. Залишки, частинки крові, незначний процент, вона все ж таки містить", − каже юрист птахофабрики Михайло Чуб.

За словами представників птахофабрики, місце, куди зливається червона рідина, забетоноване та вкрите спеціальною плівкою, тож у ґрунтові води не потрапляє. А всі відходи проходять належну очистку.

Читайте також: Волинська птахоферма колишнього регіонала Добкіна потрапила під фінансові санкції

"Є ряд фільтрів, які стоять на тому шляхові, поки вода підійде сюди. Є жирозабирачі, різні і різні фільтри, які всередині, ми їх не можемо побачити", − стверджує PR−менеджерка птахофабрики Дарія Поддубецька.

На думку представників птахофабрики, такий скандал – то справа рук їхніх конкурентів. Наразі ж за фактом можливого забруднення земель поблизу Володимира−Волинського кримінальне провадження відкрила прокуратура, тривають слідчі дії.

Що тече і чи потрапляють ці відходи у ґрунтові води, нині перевіряють в екоінспекції. Певні порушення уже виявили.

"За всіма дозволами на спецводокористування кров не дозволяється зливати на поля фільтрації чи очисні споруди будь−якого типу", − пояснює начальник державної екологічної інспекції у Волинській області Олександр Ткачук.

Попередні результати розслідування обіцяють оприлюднити  до кінця тижня.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook