Виконувачка обов’язків міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун спростувала черговий міф, заявивши, що хірургічна маска не захищає від зараження хворобами, зокрема, застудою чи грипом.

Читайте також: Чому потрібно їсти яблука щодня

Про це вона написала на своїй сторінці у Facebook.

"Це досить відомий факт, утім, досі багато хто впевнено стверджує: одягаючи маску, ми захищаємо свої дихальні шляхи від потрапляння збудників. Часом навіть називають хірургічні маски відповідною абревіатурою – засіб індивідуального захисту (ЗІЗ)", − повідомила вона.

За словами Супрун, хірургічна маска, звичайно, має певні переваги, проте вона працює та захищає не зовсім так, як здається.

"Хірургічна маска захищає медика від великих крапель та бризок біологічних рідин пацієнта (під час проведення різноманітних процедур – від клінічного огляду до хірургічних маніпуляцій; чи просто при контакті з пацієнтом в коридорі). Також вона зменшує кількість та відстань, на яку поширюються великі краплі – тобто призначена для зменшення виділення збудників інфекційних хвороб із дихальних шляхів", - пояснила очільниця МОЗ, цитуючи роз’яснення організації "Інфекційний контроль в Україні".

Водночас Супрун наголосила, що хірургічні маски не призначені для захисту від потрапляння збудників до дихальних шляхів, тобто вони не захищають від хвороб тих, хто власне їх вдягає.

Читайте також: Аналізи та рентген в Україні стануть безкоштовними: подробиці

"Це чітко прописано у державному стандарті України – ДСТУ EN 14683:2014 та відповідає європейським нормам", − додала міністр.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter