На Волині може зрости вартість хліба через несприятливі погодні умови.

Читайте також: В Україні з вересня здорожчає алкоголь

Про це повідомляє 12 канал.

Ринкова ціна пшениці третього сорту (з якої можна спекти хліб) стартувала від 4 200 гривень за одну тонну, а нині коштує не менше 5 500 гривень.

Аграрії пояснюють, що це пов’язано з тим, що погода була несприятлива, часто падали дощі, через що колоски почорніли і втратили якість. Частину зерна, з якого мали намір виготовити борошно першого ґатунку, відправили на корм тваринам.

"Для того, щоб спекти хліб, потрібна клейковина зерна не менше 22 %. Сьогодні ж клейковина у тому зерні, яке трапляється, орієнтовно 12-15 %", − зауважив директор департаменту агропромислового розвитку Волинської ОДА Юрій Горбенко.

Читайте також:  Через аномальну спеку аграрії Волині втрачають врожай

Аграрії припускають, що у зв’язку з такими фактами може згодом здорожчати хліб, одначе стверджувати це експерти поки не беруться. Цьогоріч  виграли ті аграрії, котрі виростили ячмінь – його ціна прирівнюється до ціни продовольчої пшениці (близько шести тисяч гривень за одну тонну).

Наразі в області вже змолотили 40 % від усіх зернових. Для того, щоб завершити збір урожаю, потрібно ще два тижні сонячної погоди.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter