Програма перевірок у першу чергу стосується нових пенсіонерів. Уряд робитиме все, щоб кількість пенсіонерів збільшувалася дуже повільно.

Читайте також: Уряд платитиме бабусям та дідусям за догляд онуків

Про це розповів фінансовий експерт Олексій Кущ, пише Gazeta.ua.

"Щоб істотно скоротити бюджет Пенсійного фонду, потрібно забрати пенсію у 2-3 мільйонів українців. Наслідки можуть бути катастрофічні. Влада не піде на таке. Водночас у 2017-му, під час запровадження пенсійної реформи, уряд обрав принцип збільшення страхового стажу, а не пенсійного віку. Щорічно вимоги до стажу зростатимуть. Найближчі роки показник досягне 35 років. Додатково людей перевірятимуть у 3 етапи", – пояснив експерт.

Кабмін планує позбавляти виплат тих, хто виїхав за кордон.

"Багато українців проживає в Ізраїлі. Країна має жорсткі вимоги до пенсій громадян, які заробили страховий стаж в Україні. Йдеться про відносно невеликі суми. Але вони можуть вплинути на партнерські стосунки між країнами", – говорить Олексій Кущ.

Читайте також: Багатьох українців можуть позбавити виплат

Пенсіонерам з непідконтрольних Україні територій технічно неможливо виплачувати пенсії. Там не працюють банки. В анексованому Криму виплати повинна забезпечувати Росія.

"Водночас в офіційних документах ООН прописано, що Україна має розробити механізми забезпечення людей, які проживають на окупованих територіях. Тому рішення позбавити їх пенсій може зіпсувати міжнародний імідж країни", – каже експерт.

Він пропонує обмежити середньою заробітною платою пенсії українським чиновникам, політичній еліті, суддям. Водночас у програмі верифікації немає жодного слова про це.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook