Першими, хто реагує на виклики лучан, є лікарі швидкої. Однак не всі розуміють, що телефонувати на лінію "103" потрібно лише у випадку крайньої необхідності.

Читайте також: COVID-19 атакує: на Волині збільшилася кількість хворих та підозр на коронавірус − РНБО

Станом на 3 квітня за допомогою до медиків швидкої звернулися 443 людини, йдеться в сюжеті телеканалу "Аверс". Лікарі здійснили 305 виїздів. 17 осіб скаржилися на ГРВІ і лише 5 пацієнтів госпіталізували, пише ІА Волинські новини.

Усі дзвінки на лінію "103" приймає диспетчер, який в режимі онлайн вирішує подальшу долю пацієнта. Потім до тих, кому вкрай необхідна допомога, виїздить мобільна бригада.

"Вони розпитують по скаргах. Якщо скаржаться на підвищену температуру, нежить – вони вже уточнюють, чи не було контакту з хворими з-за кордону, чи не було контактів з хворими на коронавірус. І якщо є така можливість, що контакт міг бути, бригада, яка виїжджає на виклик, одягає всі засоби захисту", – розповідає директор КП "Волинський обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф" Володимир Шмаль.

Днями один лучанин вирішив розважитись та повідомив, що заражений коронавірусом. До нього на виклик одразу приїхала бригада медиків у повному екіпіруванні. Та чоловік на них відреагував агресивно й обізвав нецензурними словами. Тож лікарі викликали поліцію.

Читайте також: Повідомили про стан двох пацієнток Луцької міської лікарні, які отримали діагноз COVID−19

"Вийшовши до них, обклав матами, послав дуже далеко і закрився в своїй квартирі", – описує ситуацію Володимир Шмаль. – На цю адресу нами було викликано патрульну поліцію. Але вони здалека походили, сказали, що їм заборонили спілкуватися з такими і ніяких мір не прийняли".

Проте Володимир Шмаль наполягає: така ситуація неприпустима. Медики спрямують звернення до правоохоронних органів, щоб вони все-таки притягнули цього чоловіка до відповідальності за хибний виклик.

Лікарі швидкої закликають волинян телефонувати на лінію "103" лише тоді, коли дійсно потрібна допомога медиків. Адже один виїзд бригади швидкої допомоги коштує тисячу гривень.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook