З потеплінням в Україні почався сезон кліщів. До лікарів вже звертаються перші жертви їх укусів. 

Читайте також: У Луцьку в парку дитина підчепила небезпечну хворобу

Яку небезпеку несуть укуси кліщів і як від них захиститися, розповів лікар-інфекціоніст Юрій Жигарев, інформує 1News.

За словами лікаря, сезон кліщів вже почався: "Як тільки потеплішає, сонце вийде, вони будуть активно виходити, тому що їх активність залежить від температури. Уже перші укушені пацієнти до нас почали звертатися. Ці кровососи чекають нас завжди і всюди. У мене були пацієнти, коли людина нарвав квітів і приніс додому, і з цього букета виліз кліщ і вкусив бабцю, яка жила в квартирі і навіть не виходила з дому".

Жигарев зазначив, що основна небезпека бути укушеними підстерігає людей на пікніках, а особливо на шашликах.

"Але не треба далеко їхати, в київському ботанічному саду дуже багато кліщів, там навіть висять транспаранти "Обережно, кліщі!" Посидьте п'ять хвилин на траві, і цього буде достатньо", – повідомив він.

Читайте також: Волинян попереджають про початок сезону кліщів

Медик пояснив, які інфекції можуть передавати паразити: "Для України характерна і небезпечна хвороба Лайма, також відома як кліщовий бореліоз. Набагато рідше зустрічається кліщовий енцефаліт – це поодинокі випадки за десятки років. А ось хвороба Лайма – це сотні хворих щороку".

"Ця інфекція добре лікується, але за однієї умови – якщо людина в перші дні звернувся за допомогою, і ми відразу призначаємо лікування. Оскільки це хвороба "трохи хронічна", немає гострих симптомів, щоб людина відразу звернулась до лікаря. А якщо це трапиться на другий-третій місяць або через півроку, лікувати набагато складніше. Вона не призводить до летальних наслідків, але може провокувати різні інші хвороби – серця, суглобів", – розповів він.

За словами експерта, "від кліщового енцефаліту є більш-менш ефективні вакцини, а від хвороби Лайма – немає".

Жигарев також дав рекомендації тим, кого вже вкусив кліщ. Він назвав неефективним популярний народний метод – заливання кліща олією, щоб той нібито "задихнувся".

Читайте також: Стало відомо, якій групі крові віддають перевагу кліщі

"Не треба експериментувати, чимось його заливати, підпалювати і так далі... Треба просто звернутися до лікаря. Якщо у вас є можливість протягом години звернутися за допомогою, краще нехай це зробить фахівець. Якщо ж ви в поході в горах і на 100 км нікого немає, краще витягнути самому. Чим більше він сидить, тим більша ймовірність отримати якусь інфекцію", – розповів він.

"Якщо ви активна людина, ходите в походи і наражаєте себе на ризик, є спеціальні "пінцети або гачки для витягування" в аптеках. Можна її придбати в похідну аптечку. Якщо немає, є дієвий народний метод – зробити зашморг. Берете грубу нитку, накидаєте на кліща, затягуєте обережно. Дуже обережно і ніжно його треба підтягувати, підкручувати і витягнути. Якщо зробити це різко, то він може частково залишитися, і це знову-таки провокує інфікування", – зазначив лікар.

Медик рекомендував не викидати такого кліща, а віднести його в медлабораторію на аналіз: "Ви будете знати, інфікований кліщ чи ні. Якщо ці дані будуть у доктора, він зможе вам допомогти".

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook