Журналісти білоруського опозиційного видання NEXTA оприлюднили другу частину розслідування про Олександра Лукашенка, в якому йдеться про контрабанду товарів через Білорусь і роль сина самопроголошеного президента Віктора Лукашенка у схемах.

Читайте також: «Хотіла плюнути в обличчя»: білоруська журналістка у прямому ефірі поскандалила з екс-«слугою» Шевченком (відео)

Відповідне відео опублікували на YouTube-каналі NEXTA, інформує Українська правда.

Якщо в першій частині розслідування розповідалося про резиденції Олександра Лукашенка – як офіційні, так і «подаровані», то у другій розповідається про постачання продуктів і квітів із Євросоюзу до Росії з підробленими сертифікатами, контрабанду білоруських сигарет в ЄС і «дах» наближених до Лукашенка людей.

У фільмі журналісти говорять про «лукашистську державу» та «лукашистів», які контролюють незаконні потоки чи покривають їх.

Частіше за інших звучить ім’я старшого сина Олександра Лукашенка Віктора – «помічника президента Білорусі з національної безпеки», а тепер і президента Національного олімпійського комітету Республіки Білорусь.

Також згадується Олексій Олексин – друг Віктора Лукашенка, білоруський бізнесмен, який раніше перебував на держслужбі. Він, зокрема, володіє проектами «Енергоойл» та «Інтер Тобакко».

Олексій Олексин спільно з Олександром Зайцевим і Миколою Воробйом володіє компанією «Бреміно груп» – оператором особливої економічної зони «Бреміно-Орша», а також інших логістичних комплексів.

У фільмі розповідається, як через логістичного оператора «Бреміно» в РФ після введення Росією ембарго йдуть груші з європейських країн. До Росії груші у 2020 році, наприклад, ішли з турецькими сертифікатами через литовську «прокладку». І йшли вони через «Бреміно» зі знижками, а також податковими та митними пільгами.

За підрахунками журналістів, лише на контрабанді санкційних груш «наварили» 300 млн дол, а в цілому вкрадено мільярди.

Читайте також: Вимолюють кусочок хліба: Лукашенко заявив про «мільйони голодних українців» через вивезений чорнозем

Також, за даними журналістів, люди Віктора Лукашенка наживаються на поставках із Нідерландів через Білорусь квітів, ввезення яких у 2016 році обмежила РФ.

У схемах із квітами замішаний литовський підприємець Артур Тураєв, на якого у білоруських силовиків є компромат.

За даними журналістів, у Білорусі збирають компромат на всіх, хто збирається зайняти пост і навіть цивільні посади.

У фільмі розповідається, що Віктору Лукашенку належить фірма «beCloud» – монополіст на ринку надання зв’язку 4G і 5G.

Також журналісти розповідають про контрабанду сигарет до Європи, до якої нібито також причетні близькі до Лукашенка люди. У зв’язку з цим згадується бізнесмен Павло Топузідіс.

Як повідомляли, засновника Telegram-каналу NEXTA Романа Протасевича затримали в Мінську, насильно посадивши літак із ним. А співзасновник NEXTA Степан Путило попросив владу Польщі виділити додаткову охорону, оскільки він отримує погрози.

24 травня лідери держав та урядів Євросоюзу доручили союзним органам схвалити новий пакет секторальних економічних санкцій проти Білорусі і заборонити білоруським авіакомпаніям використовувати повітряний простір ЄС як для прямих, так і для транзитних рейсів.

27 травня Міжнародна організація цивільної авіації (ICAO) вирішила провести розслідування примусової посадки літака «Ryanair» в Мінську.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook