Лікарі виявили, що новий коронавірус може викликати раптові інсульти у дорослих у віці 30−40 років, у яких немає складних і хронічних хвороб.

Читайте також: Названа патологія, яка призводить до смерті при коронавірусі

Про це пише CNN.

За словами медиків, з'являється все більше доказів того, що інфекція Covid−19 може викликати згортання крові незвичайними способами, і інсульт може бути очікуваним наслідком цього.

Нейрохірург Томас Окслі з Нью−Йорку і його колеги розповіли про п'ятьох пацієнтів, яких вони лікували. Всі були молодші 50 років, і у всіх були або легкі симптоми інфекції Covid−19, або жодних симптомів взагалі.

"Вірус, здається, викликає збільшене згортання в великих артеріях, призводячи до серйозного інсульту", − сказав Окслі.

Мозкові клітини вмирають, коли кровотік зупиняється, і чим довше він блокується, тим більше пошкодження мозку. Швидке лікування у такому випадку є життєво важливим. 

"Наш звіт показує семиразове збільшення числа випадків раптового інсульту у молодих пацієнтів за останні два тижні. Більшість з цих пацієнтів не мали історії хвороби в минулому і перебували вдома з легкими симптомами або без симптомів Covid−19", − додав він.

Читайте також: Як ритуальні агентства наживаються на померлих від коронавірусу

Лікарі також повідомляють, що через пандемію люди неохоче  звертаються до відділень невідкладної допомоги. Окслі рекомендує людям спостерігати за симптомами коронавірусної інфекції і телефонувати у "швидку допомогу", якщо є якісь ознаки інсульту.

Для діагностики інсульту використовують FAST−тест, який розшифровується як "Face, Arm, Speech, Time" ("Обличчя, рука, мова, час") і означає перевірку на перекошення обличчя, слабкості в руці, порушення мови, а також потребу дзвонити у "швидку".

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook