Ще у липні почала ширитися інформація, що у селі Полонка, яке межує з Луцьком, столична фірма планує збудувати кріогенний завод. Напередодні це підтвердили і посадовці міськради. У лучан, які й так ціле літо страждали від нестерпного смороду через відходи біоетанольного заводу, можливе сусідство зі ще одним хімзаводом не викликало захвату. Чи готує Гіркополонківська ОТГ лучанам сюрприз, з’ясовували журналісти ТРК Аверс.

Читайте також: На Волині у величезних масштабах розкрадають державні надра (фото)

На території села Полонка Гіркополонківської ОТГ фірма "Кріогенсервіс" планує побудувати кріогенний завод. Спочатку про це заявили на оперативній нараді Луцької міської ради.

Після цього про будівництво нового хімічного заводу під Луцьком писали чи не всі місцеві засоби масової інформації. Тема болюча, адже і лучани, і жителі навколишніх сіл вже втомилися дихати смердючими відходами від біоетанольного заводу. А тут поруч збираються збудувати ще один хімзавод.

Люди, які живуть поблизу земельної ділянки, де ймовірно буде будівництво, розповідають, що чутки про будівництво кріогенного заводу – ширяться. Проте офіційно ніхто їм про це не заявляв, а громадські слухання не збирали.

Як земля у Полонці опинилася в руках столичної фірми і чи таки буде там новий завод, вирішили розібратися журналісти.

"У 2018 році земельну ділянку у селі Полонка площею більше одного гектара продали столичній фірмі "Кріогенсервіс". За шматок волинської землі підприємство заплатило 1 мільйон 200 тисяч гривень. Згідно договору купівлі-продажу земельна ділянка призначалася для розміщення оптового ринку", – йдеться у сюжеті.

Якщо глянути на кадастрову карту – то згадана земельна ділянка знаходиться у селі Полонка Гіркополонківської ОТГ Луцького району. Зовсім поруч з районом Вересневе міста Луцьк. Тож якщо на цій території розгорнуть хімічне підприємство – воно безумовно впливатиме не лише на навколишні села, а й на лучан.

У березні цього року депутати Гіркополонківської ОТГ, на території якої знаходиться згадана земельна ділянка, надали дозвіл фірмі "Кріогенсервіс" на зміну цільового призначення купленої землі. Тобто вже стає зрозуміло, що фірма передумала облаштовувати на купленій нею ділянці ринок, а буде робити щось інше. І судячи з чуток – будуватиме кріогенний завод.

Чи дійсно це так, голова Гіркополонківської ОТГ відмовилася коментувати журналістам. Проте голова ОТГ Ніна Симонович таки зазначила, що ніякого дозволу депутати на будівництво заводу не давали, а лише погодили фірмі дозвіл на зміну цільового призначення ділянки.

Читайте також: У Луцьку планують збудувати нову каналізаційно-насосну станцію

У відповіді Гіркополонківської сільради на запит журналістів вказано, що на сьогоднішній день сільська рада не володіє інформацією про будівництво кріогенного заводу на території села Полонка. Той факт, що депутати надали фірмі "Кріогенсервіс" дозвіл на зміну цільового призначення земельної ділянки у сільраді не заперечують. А до відповіді додали копію відповідного рішення.

Окрім того сільська рада повідомила, що за станом на 3 вересня вони не отримували на затвердження від фірми "Кріогенсервіс" розробленого детального плану території. Тому, що фірма збирається будувати у Полонці – не знають. Якщо ж вирішить будувати завод, то проведуть громадські слухання.

Журналісти надіслали запит і до фірми "Кріогенсервс", аби все ж таки з’ясувати, що вони збираються будувати на земельній ділянці у Полонці. Там запевнили, що кріогенного заводу не буде, а на земельній ділянці планують розмістити станцію по газифікації кріогенних газів. І запевнили, що така станція цілком безпечна для людей і довкілля.

Детальніше дивіться у сюжеті ТРК Аверс

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook