Кутя – це головна страва Святої Вечері, з неї заведено починати вечерю. Кутя настільки живильна і багата на мікроелементи і вітаміни, що її можна сміливо використовувати як самостійну страву для щоденного раціону, і до того ж вона дуже смачна!

Читайте також: Синоптик розповіла, якою буде погода в Україні на Різдво

Святвечір – останній день Різдвяного посту, тому всі 12 страв мають бути пісними. Коли на небі з'являється перша зірка, всі родина збирається на Святу вечерю. Обов'язковими стравами вважаються кутя, узвар, борщ, вареники і пампушки.

Щоб кутя вийшла ще смачнішою – під час приготування можете замінити воду на узвар із сухофруктів.

Отже, для Вашої уваги популярні рецепти куті на Святвечір.

Кутя з пшениці з горіхами

Інгредієнти:

  • Пшениця, волоські горіхи, мак – у пропорціях 2:1:1

  • Родзинки – 50 г

  • Мед – 100 г

Спосіб приготування:

  • Промити пшеницю та замочити на кілька годи. Після цього варити на невеликому вогні до повної готовності.

  • Промити мак, залити коропом на півгодини, перемолоти кілька разів у блендері чи у м'ясорубці.

  • Подрібнити та підсмажити горіхи.

  • Родзинки залити окропом, а мед розбавити водою чи вершками.

  • Змішати всі компоненти та смакувати

Рисова кутя

Інгредієнти:

  • Рис – 1 склянка

  • Мак – 100 г

  • Волоські горіхи – 100 г

  • Мед – 1-3 ст. ложки

  • Цукор, кориця – за смаком

Спосіб приготування:

  • Склянку рису залити 1,5 склянки окропу, накрити кришкою та варити кілька хвилин на сильному вогні. Після цього дати крупі настоятись.

  • Подрібнити горіхи та потовкти мак. Змішати всі компоненти.

Кутя з шоколадом та халвою

Інгредієнти:

  • Пшениця – 200 г

  • Родзинки – 50 г

  • Волоські горіхи – 50 г

  • Мак – 20 г

  • Халва – 50 г

  • Чорний шоколад – 50 г

  • Узвар та мед – за смаком

Спосіб приготування:

  • Добре промити пшеницю, залити окропом на варити до повної готовності.

  • Шоколад, горіхи та халву нарізати дрібними шматочками

  • Охолодити крупу та додати до неї всі інгредієнти. Можна додати узвар, щоб створити потрібну вам консистенцію.

Кутя різдвяна з перловки

Інгредієнти:

  • Перлова крупа – 200 г

  • Волоські горіхи – 50 г

  • Родзинки – 50 г

  • Мак – 150 г

  • Вершки – 1/2 склянки

  • Цукор та мед – за смаком

Спосіб приготування:

  • Крупу промити та залити водою у співвідношення 1:3, варити до готовності. Остудити.

  • Мак залити окропом та варити до такого стану, щоб можна було легко розтирати. Готовий пропустити через блендер чи м'ясорубку.

  • Ізюм залити окропом, горіхи подрібнити.

  • Змішати всі інгредієнти.

Кутя з сухофрутками та малиною

Інгредієнти:

  • Пшениця або рис – 200 г

  • Сушені груші чи яблука, родзинки (або сушена малина) – чверть склянки

  • Цукор та мед – за смаком

Спосіб приготування:

  • Промити пшеницю і залити 4 склянками окропу. Варити крупу до 25 хвилин разом.

  • За кілька хвилин до готовності додати яблука, родзинки та малину.

  • Коли пшениця буде готова, то залишиться додати меду та дозволити настоятись 1-2 години.

Кутя глиняних горщиках

Інгредієнти:

  • Пшениця – 2 склянки

  • Мак – 1 склянка

  • Вишневе варення без кісточок – 2 ст. ложки

  • Волоські горіхи – 1/2 склянки

  • Родзинки – 1/2 склянки

  • Цукор та мед – за смаком

Спосіб приготування:

  • Залити пшеницю на всю ніч водою. Вранці добре промити, вкласти до глиняних горщиків так, щоб вода була над зерном на 2 пальці вище.

  • Поставити до духовки горщики з крупою. Коли закипить вода, то вогонь зменшити до мінімуму та чекати до повної готовності.

  • Мак залити окропом і залити на 1-2 години. Злити воду, перетерти з цукром, медом. Додати вишневе варення, родзинки та подрібнені горіхи.

  • Готову масу додати до горщиків з пшеницею та залишити ще на півгодини.

Кутя в мультиварці

Інгредієнти:

  • Пшениця – 2 склянки

  • Мак – 1 склянка

  • Волоські горіхи – 1/2 склянки

  • Родзинки – 1/2 склянки

  • Цукор та мед – за смаком

Спосіб приготування:

  • Пшеницю промити, засипати у чашу мультиварки і додати води у співвідношенні 1:5. додати солі. Увімкнути режим тушкування та налаштувати час 2,5 години.

  • Якщо пшениця вже пропарена, то обирати режим каші на час 30-40 хвилин.

  • Родзинки та мак залити окропом, а горіхи подрібнити.

  • Коли мак набрякне, то злити воду, додати цукру та перетерти.

  • Змішати всі інгредієнти.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook