ПЛР-тести на коронавірус іноді можуть давати хибний результат. Через це пацієнтів можуть замість профільних лікарень направляти до звичайних, або ж зовсім відмовляти у госпіталізації.

Читайте також: У місті на Волині від COVID-19 помер чоловік

Чому ПЛР-тести можуть помилятися – пояснюють лікарі у коментарі виданню "Обозреватель".

На думку колишнього голови українського Центру грипу Олександра Гриневича, цьому є кілька причин: відсутність вірусу або його інший тип; неправильно взятий мазок; вживання їжі чи напоїв перед відвідуванням лабораторії. Окрема проблема може бути і в самому тесті, каже експерт.

"Це може залежати від виробника. А також від того, як перевозилася сюди, в Україну, і зберігалася ця тест-система. Тому можлива помилка", – говорить Гриневич.

Ще одною причиною він називає тривалий час між взяттям мазку та його взяттям у роботу.

Кандидат біологічних наук Оксана Молчанець погоджується з даними МОЗ, що близько третини тестів можуть давати хибний результат. Вчена називає ще одну причину помилки ПЛР-тесту: пацієнт занадто пізно прийшов на здачу аналізу.

Читайте також: На Волині знову – більше 200 хворих на коронавірус: де та скільки виявили нових випадків

"Якщо людина перебуває на перших днях інфікування, то в носі і в горлі вірус може бути. І тоді його можна зловити під час ПЛР-аналізу. А якщо людина деякий час не знала, що у неї вірус, затягнула час, тільки потім відчула себе погано, то ПЛР-тест нічого не дасть. Тому що вірус уже піде глибше, у верхніх дихальних шляхах його вже не буде, він опуститься в легені і трахеї", – пояснює вона, додаючи, що в такому разі перевірити, чи хворіли ви на коронавірус, можна за допомогою ІФА-тесту на антитіла.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook