В Україні кількість нових заражень коронавірусом знову б'є рекорди. До нового локдауну країна наближається стрибками. Вже сьогодні лікарям доводиться обирати, кому віддати рятівний кисень – найцінніше для хворого на COVID-19, пише ТСН.

Читайте також: На Волині інфікована коронавірусом жінка прийшла в поліцію

Усі пацієнти відділень для хворих на COVID-19 кажуть, що дихати – то є щастя, бо без кисневої маски вони наче йдуть на дно, захлинаючись водою.

За словами львів'янина В'ячеслава Семененко, який перехворів на коронавірус і нещодавно виписався з лікарні, з десяти палат життєво необхідний кисень був в двох.

Волонтерка Леся Литвинова, яка допомагає знайти концентратори тим, хто задихається, каже, що ситуація із отриманням кисню хворим наче у кошмарному сні. За день приймає близько 400 благань – "хочемо дихати".

"Ті цифри, які заявляються про кількість вільних місць з доступом кисню, не мають нічого спільного з дійсністю. Що робити з пацієнтами, які після виписки залишаються киснезалежними, наша держава теж не спромоглася подумати. Я знаю людей, які тижнями стоять в черзі на госпіталізацію", – каже Литвинова.

В Україні від COVID-19 пацієнтів лікують не навмання. Існують чітко прописані правила, протоколи. Це десь 50 друкованих аркушів, на яких чітко описано, як потрібно лікувати хворих легкого, середнього чи важкого ступеню тяжкості. І рекомендації, наприклад, у середніх і важких хворих перевіряти рівень цукру в крові, у багатьох він зашкалює.

Читайте також: Україна – серед лідерів за швидкістю поширення коронавірусу

Лікарка-пульмонологиня Світлана Гук каже, що ситуація суттєво погіршується: "От скільки виписалося, стільки заповнюється. Так було і на тому тижні, і на цьому. Але киснезалежних під час надходження дуже зросла. Серпень-вересень були пацієнти, яким дихати треба киснем було інколи. А зараз більшість з них надходять і вони мають бути на постійній кисневій підтримці".

Вона розповідає, що одна з величезних проблем – люди намагаються подолати вірус самотужки: "Те, що я бачу в нашому відділенні, побільшала кількість людей, які засиджуються вдома. Вони довго температурать, щось собі приймають. Якісь там сусіди щось рекомендують. Такі пацієнти потрапляють в досить важкому стані".

Тому потрібно за перших ознак хвороби звертатися до лікаря. У разі, якщо сатурація, яку можна виміряти за допомогою пульсоксиметру, нижча за 92, ще й висока температура, треба терміново викликати "швидку". Щоправда, за правилами, якщо у людини немає тесту на COVID-19, спочатку її відвезуть до так званої сортувальної лікарні.

Від вірусу, який з'їдає легені, тепер змушені лікувати і травматологи. Їх просто благають змінити тимчасово свій фах.

"Лікарів взагалі не вистачало і в мирному нашому житті. Хто взагалі має лікувати COVID-19? Інфекціоніст. Але скільки їх там є? Долучили пульмонологів. Скільки тих пульмонологів? Але все ж таки навіть травматолог має вищу медичну освіту. Вони справляються", – каже лікарка-пульмонологиня Світлана Гук.

Головне, навіть якщо назбирали "ковідні" медбригади, – без кисню вони безсилі.

"Я впевнена, що десь в регіонах люди просто навіть не потрапляють в лікарні. І вони гинуть від задухи. Від того, що в них немає кисню", – додає Світлана Гук. 

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook