Коронавірус COVID-19 проникає так глибоко в легені, що його не завжди можна виявити за допомогою звичайних методів тестування. З цієї причини навіть після виписки з лікарні люди, що перехворіли на коронавірус, можуть бути носієм патогена. До такого висновку прийшли вчені їх Китаю, пише South China Morning Post.

Читайте також: Комаровський назвав дієвий спосіб боротьби з коронавірусом (відео)

Таке відкриття може пояснити, чому тест на коронавірус може давати повторний позитивний результат на COVID-19 після того, як перший аналіз показав, що людина вже здорова. При цьому тест може взагалі не показати наявність хвороби, але патоген в організмі залишається.

Вся справа в наявності залишкового вірусу в легенях у деяких пацієнтів. Причому коронавірус вдалося виявити навіть у легенях померлої від нього 78-річної пацієнтки при розтині.

Лікарі розповідають, що жінка після лікування тричі здавала тести на COVID-19 і всі вони були негативними. Симптомів у неї вже не було, але за день до виписки з лікарні у пацієнтки раптом зупинилося серце.

При посмертному обстеженні з'ясувалося, що повні штами вірусу залишилися глибоко в тканини її легенів.

Читайте також: У МОЗ заявили, як українці можуть прискорити вихід з карантину

Китайські вчені навіть запропонували перед випискою "промивати" легені пацієнтів. Ця процедура називається бронхоальвеолярний лаваж і передбачає введення спеціальної рідини в легені і бронхи через рот з подальшим її видаленням. Але медики кажуть, що така ідея нереальна, адже процедура дуже неприємна і болюча, а гарантії 100%-го результату немає.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook