В Закарпатській області лікарі розповіли про безсимптомну пневмонію і міфи, пов'язані з нею. Вони пояснили, у яких випадках треба робити КТ, а коли можна обійтися без нього. Про це повідомляє "Мукачево.net". 

Читайте також: На Волині за добу зафіксували 394 випадки коронавірусу та вісім смертей (статистика по областях)

Головний лікар лікарні святого Мартина Євген Мешко вважає, що у разі безсимптомного COVID–19 або його легкої форми не потрібно робити рентген.

"Я не розумію цього підходу, бо незалежно від того чи ми пропустимо пневмонію на рентгені, чи ні, тактика лікування і перебіг захворювання не зміниться", – сказав він.

Лікар також зазначив, що між бактеріальною та коронавірусною пневмонією є різниця. Так, при бактеріальній пневмонії збудник – бактерія. Вона збільшує процес та розширює ураження легень. "І тут важливо не втратити час і дати антибіотики, які вб’ють цю бактерію або послаблять", – пояснив Мешко.

Водночас пневмонія при COVID–19 розвивається незалежно від прийому антибіотиків. "І на так звані "німі" чи "безсимптомні" пневмонії ми ніяк не впливаємо, бо немає доказових противірусних препаратів", – розповів головний лікар.

Читайте також: В Україні за добу виявили понад 11 тисяч випадків коронавірусу, на Волині – 394

На його думку, рентген потрібно робити при середньому або важкому перебігу хвороби, коли є задишка і температура не падає. "Тоді потрібне рентгенологічне обстеження, щоб розуміти масивність ураження легень та інтенсивність терапії, яка направлена на полегшення існуючих симптомів", – сказав Євген Мешко.

Він також підкреслив, що самостійно призначати собі рентген при легкому перебігу хвороби не можна. Це не дасть нічого, окрім додаткового променевого навантаження. 

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook