Сучасний світ уже переживає другу пандемію. Минула була 2009-2010 року через грип. Нинішня – через стрімке поширення нової коронавірусної хвороби COVID-19.

Читайте також: В Україні зросла кількість інфікованих коронавірусом

Про це розповіла інфекціоністка, заслужена лікарка України Ольга Голубовська, яка входить до оперативного штабу в Україні із запобігання поширенню коронавірусу, пише ТСН.

"З такою пандемією ні наше покоління, ні попереднє покоління не стикалося. Можливо, це було 100 років тому, коли була пандемія іспанського грипу. Тому все змінюється дуже швидко. Наші знання про цього збудника, про його властивості, наскільки він заразний, через те, що його на сьогодні лише вивчають і раніше він не зустрічався, його спрогнозувати дуже складно. Тому була оголошена пандемія. І правильно була оголошена, а перед цим ВООЗ оголосила надзвичайну ситуацію для того, щоб країни готувалися", – розповіла вона.

Вона зазначила, що підготуватися до пандемії дуже складно, бо про цей коронавірус мало що відомо.

"Як ми можемо підготуватися, якщо ми нічого не знаємо про цей вірус? У нас немає ні засобів специфічного лікування, ні специфічної профілактики для цього збудника. Ми можемо підготуватися лише шляхом мінімізації ризиків зараження і шляхом обмежувальних заходів. Безпрецедентні заходи, як у Китаї, ніхто повторити не може. Може бути лише Японія. Для того, щоб це не стало хвилеподібною течією. Навіть системи охорони здоров'я сильних країн світу не витримують, що вже казати про слабкі країни. Тому спрогнозувати дуже й дуже складно. Єдине, що зрозуміло – коронавірус в Україні вже є. Для мене зрозуміло, що кількість інфікованих набагато більша, ніж в офіційній статистиці в усьому світі", – наголосила Голубовська.

Щороку в світі від ускладнень після грипу помирають до 650 тисяч людей.

"Некоректно порівнювати дані смертності від грипу та коронавірусу. Мовляв, менше і така напруга систем. Це оціночні дані, отримані шляхом математичного моделювання. Щодо коронавірусу ми отримаємо такі дані лише через півтора року", – пояснила лікарка. 

"Всіх тестувати неможливо. Люди в паніці, я розумію. Паніка скрізь. Коли стається надзвичайна ситуація, в слабких країнах, як наша, де люди звикли лише на себе розраховувати, а тут ситуація, що не можуть розраховувати лише на себе, потрібна підтримка держави. Тестувати всіх підряд неможливо, тому що подібне дозволити не можуть навіть США, і там не вистачає тест-систем", – зазначила Голубовська.

Читайте також: В Івано-Франківську померла жінка, інфікована коронавірусом

Вона також закликала людей, якщо почуваються здоровими, не мали контактів із потенційними хворими, масово не йти до інфекційних лікарень, щоб перевіритися на наявність коронавірусу. Адже саме там можна ним і заразитися, якщо не дотримуватися певних правил.

За її словами, підготуватися до такої пандемії було неможливо, а тому наразі в Україні можна підготуватися лише шляхом "мінімізації ризиків зараження". Голубовська також підкреслила, що перехворіти можуть близько 80% населення планети.

Наразі ж у МОЗ працюють над рекомендаціями лікарям усіх ланок, як правильно діагностувати та боротися із коронавірусною інфекцією. За словами лікарки, викликана коронавірусом пневмонія "погано вислуховується".

"Те, що говорять, мені, звісно, немає коли спостерігати, але що я почула, що на зупинках, десь в транспорті, битком забиті люди – я на це дивлюся з жахом. У мене ж в очах все, що відбувається навколо цих людей і чим це далі загрожує. Я прихильник максимального. Дві речі: максимально ізолювати контакти. З сусідами, з усіма. Навіть виїжджати десь в ліфті краще без людей поряд. І дезінфекція навколо себе. Постійна", – порадила вона.

За її словами, наразі лікарі розраховують, що епідемія спаде через два місяці, однак щось спрогнозувати дуже важко. Голубовська також підкреслила, що чинні обмежувальні заходи не є повноцінним карантином.

"Це, по-перше, ще не карантин. Це просто обмежувальні заходи. Карантин – це воєнізована охорона. Це відповідальність така. Жодних конституційних свобод, прав людини він не передбачає", – заявила вона. 

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook