Відповідно до чинного законодавства встановлення індивідуальних лічильників обліку газу для пільгових категорій лучан за кошти міського бюджету не передбачене. Попри це, від окремих депутатів Луцької міської ради лунають популістичні заяви з пропозицією встановлювати лічильники за кошти міського бюджету.

Про це йшлося під час ефіру на ТРК "Аверс" на тему "Встановлення газових індивідуальних лічильників: чи можливе за кошти міського бюджету?" за участю заступника Луцького міського голови Костянтина Петрочука, повідомляє ІА Волинські Новини.

Читайте також: Луцьку потрібно 10 млн грн на очищення річки Стир

Нагадаємо, 24 квітня відбулася чергова сесія міськради, де на розгляд депутатів винесли проект рішення, що передбачав встановлення індивідуальних лічильників обліку споживання природного газу за кошти міського бюджету.

Заступник Луцького міського голови Костянтин Петрочук зауважив, що у міськраді є група депутатів, які себе називають опозиційними і часто з метою піару подають популістські проекти рішень, про які завчасно відомо, що вони порушують норми того чи іншого закону. Але для того, щоб показати, що вони "правильні і добрі", ці депутати вносять такі проекти на засідання і просять колег проголосувати, заздалегідь знаючи, маючи експертні висновки до проекту рішення, що його реалізація неможлива.

Згаданий проект рішення передбачав купівлю пільговим категоріям громадян газових лічильників. Однак закон про комерційний облік газу містить норму у статті 3: "фінансування робіт з оснащення лічильником газу населення здійснюється за рахунок коштів суб’єктів господарювання, що здійснюють розподіл природного газу на відповідні території, коштів відповідного бюджету, крім коштів місцевих бюджетів".

Читайте також: Волинські ОТГ отримають на інфраструктуру на 20 млн грн більше, ніж торік

Отже, в законі вказано, що місцеві бюджети не можуть бути використані для купівлі чи встановлення газових лічильників. Саме про це, з його слів, написали експерти з департаменту фінансів та бюджету Луцької міськради, які заперечували проти цього проекту рішення. Про це зауважували під час засідань постійних комісій перед пленарним засіданням сесії (профільна комісія не рекомендувала підтримувати проект рішення).

Своєю чергою, депутат від фракції "Солідарність" Андрій Покровський неодноразово виступав, розповідаючи про те, які "погані" депутати, які не підтримали проект рішення.

Під час сесії секретар міськради Григорій Пустовіт зазначав, що дуже багатьом депутатам хочеться показати, як вони переймаються долею простих людей і починаються зловживання та паразитування на проблемах людей. Нікого з цих депутатів не цікавить, що законодавство чітко визначає, хто повинен встановлювати лічильники – суб’єкт надання послуг, тобто, ПАТ "Волиньгаз".

До того ж, неможливо визначити суму, потрібну на закупівлю лічильників газу, адже проект рішення був настільки "сирим", що там не було визначено навіть, про яку саме пільгову категорію населення йдеться. Невідомо, чи автор проекту рішення мав на увазі пенсіонерів, чи людей з особливими потребами, ветеранів війни чи інших. Тому неможливо визначити кількість пільговиків та суму.

Є рішення Верховного Суду, куди звернулися особи, які просили встановити лічильники за кошти газорозподільчої компанії. Верховний Суд постановив, що розподільні організації зобов’язані безплатно встановити газові лічильники усім споживачам. Посилаються на статтю 6 закону "Про забезпечення комерційного обліку природного газу".

Як зауважив Костянтин Петрочук, облгази зазвичай спрямовують кошти на встановлення загальнобудинкових лічильників. ПАТ "Волиньгаз" встановило до 1 травня півтори тисячі лічильників не лише у Луцьку, а й у Володимирі-Волинському, Нововолинську та Ковелі, переважно це загальнобудинкові прилади обліку газу. У разі ухвалення згаданого проекту рішення, встановлення лічильників за кошти міського бюджету було б перевищенням повноважень з боку заступника міського голови та нецільовим використанням бюджетних коштів.

Встановлення індивідуальних лічильників ПАТ "Волиньгаз" здійснює за рахунок інвестиційної програми товариства, яку затвердила НКРЕКП.

Як йдеться у листі ПАТ "Волиньгаз" за підписом технічного директора Павла Козюка, товариство підтримує ініціативу депутатів, тому що є багато звернень щодо встановлення загальнобудинкових вузлів обліку газу: споживачі не хочуть платити за сусіда, особливо за тих, хто мешкає в будинку, але офіційно у ньому не зареєстрований. Щодо комерційного обліку газу, згідно з законом компанія з розподілу завершує роботи з встановлення лічильників газу для споживачів там, де не передбачено загальнобудинкових вузлів обліку газу. Виняток – будинки, в яких споживачі не дали згоди на встановлення і монтаж будинкових лічильників. Для таких будинків виділення коштів на індивідуальний облік газу наразі не передбачене. У разі звернень громадян чи інших не заборонених законодавством інвесторів роботи щодо встановлення індивідуальних лічильників газу фахівці "Волиньгазу" готові виконати.

Костянтин Петрочук наголосив, що закон чітко вказує, що лічильники газу для населення встановлюють за кошти газорозподільних компаній. Отже, люди можуть звертатися до ПАТ "Волиньгаз".

"Що ближче до виборів, тим більше ми будемо мати популістських проектів рішень, у яких певні депутати ініціюють нібито гарну ідею, а переважна більшість її не підтримує, тому вона "погана", – зауважив заступник міського голови.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook