54-річний лучанин Юрій Деркач – заслужений донор України. Чоловік уже 605 разів здавав плазму і зупинятися не збирається.

Читайте також: Кабмін затвердив нові правила у донорстві крові

Кров почав здавати випадково 30 років тому. Був у лікарні та почув, як жінка з дитиною шукала донора крові для свого чоловіка, який потрапив у ДТП та лежав у реанімації. Тоді здав кров перший раз, розповів лучанин Суспільному.

Він має звання Заслуженого донора України, 2017 року подав документи на отримання звання Героя України.

«Досі цього звання не маю, хотів перестати здавати кров, але ж це не по-православному. До сьогодні продовжую здавати», – каже Юрій.

У луцькому центрі крові Юрія добре знають, каже медична директорка Надія Воробей. Розповідає: донорами можуть бути громадяни України віком від 18 до 60 років. Перший раз донори здають 350 грамів крові. А потім здається стандартна доза – 450 мілілітрів без урахування крові, яку беруть для аналізів.

В експедиційному відділі донорського центру зараз зберігають до 44 літрів еритроцитної маси кожної групи крові. Щодня, додає медсестра Руслана Трачук, лікувальним закладам видають до 4 літрів еритроцитної маси. І кожного дня в обласний центр служби крові приходить до 70 донорів.

«Щороку обласний центр служби крові відвідує майже 10 тисяч донорів», – розповідає меддиректорка Надія Воробей. Загалом на Волині – 12 «заслужених» і 3830 Почесних донорів України. Це люди, які безоплатно здали 40 разів цільної крові або 60 разів плазми.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook